Places logo
Menu

Rijke veengronden leggen basis voor achternamen Slagharen

Rijke veengronden leggen basis voor achternamen Slagharen

Het dorp ontstond rond het jaar 1842 als nederzetting 'Slag Haare'. Net als in veel andere delen van Nederland, kende de omgeving van Slagharen vroeger vele rijke veengronden die veel arbeiders uit verschillende streken trokken. De bewoners van het dorp staan ook bekend om hun arbeidzaamheid. Zijn deze invloeden terug te zien in de achternamen van de tegenwoordig ruim 3.000 inwoners van Slagharen? Places zocht het voor je uit.

'Arkes' meest voorkomende achternaam

Onder de inwoners komt de achternaam Arkes het meeste voor. Vermoedelijk betekent dit 'zoon van Arke' en kent het zijn oorsprong in Friesland. Toch is het nu, net als 'Kosse' en 'Schlepers' een typisch Overijsselse achternaam. Kosse is in de rest van Nederland zeer zeldzaam. Vermoedelijk was de naam Kosse een vleivorm van het Latijnse Constantinus en het betekent 'standvastig', 'kordaat' en 'krachtig'. De achternaam Schlepers is vermoedelijk het resultaat van vroegere Duitse invloeden, waarover hieronder meer.

Rijke veengronden en armoede

Door de veen-rijke grond in de omgeving van Slagharen, kwamen mensen van omliggende streken richting Slagharen om te werken. Ondanks deze werkgelegenheid, trokken veel mensen naar andere gebieden vanwege de aanhoudende armoede. Deze in- en uitloop heeft waarschijnlijk de basis gelegd voor de veelzijdigheid aan Overijsselse namen in Slagharen.

Duitse invloeden

De lijst met de meest-voorkomende achternamen in Slagharen staat niet alleen vol met typisch Overijsselse achternamen, er zijn ook een aantal Duitse of Duits-klinkende achternamen in te ontdekken. Kijkend naar de geschiedenis, is te zien dat een groot deel van de voorvaderen van de huidige Slagharenaren nazaten zijn van Duitse migranten. Zij kwamen, met name vanuit de omgeving Osnabrück en Münster, de grens over om geld te verdienen als landbouwer voor met name de veengronden.

Top 20 meest voorkomende achternamen Slagharen

Wil je weten of jouw achternaam bij de twintig meer voorkomende achternamen hoort? Hieronder de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Slagharen. Deze lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Arkes

2. Kosse

3. Schlepers

4. Spijker

5. Berg

6. Belt

7. Gerrits

8. Pieper

9. Eggen

10. Hudepohl

11. Fehrmann

12. Maas

13. Nijkamp

14. Kleinheerenbrink

15. Lange

16. Most

17. Pater

18. Renker

19. Verweg

20. Anbergen

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!