Places logo
Menu

Peeters is de meest voorkomende achternaam in het Noord-Brabantse Escharen

Peeters is de meest voorkomende achternaam in het Noord-Brabantse Escharen

Noord-Brabant is de provincie van Oeteldonk, Lampengat, Kruikenstad en Keijebijtersstad. Maar heb je ook wel eens van De Erpelkuul gehoord? Dat is de carnavalsnaam van een kerkdorp gelegen ten zuiden van het vestingstadje Grave. In de volksmond wordt dit dorp Esteren genoemd. Nog steeds geen idee? Het gaat om Escharen, wat zijn naam waarschijnlijk ontleent aan het feit dat het dorp op hoger gelegen esgronden ligt. De letterlijke betekenis is namelijk een zandige heuvel, begroeid met essen. Nu je alles weet over de naam van dit dorpje, is het tijd om je te verdiepen in de achternamen van de bewoners. In dit artikel staan de twintig meest voorkomende achternamen in Escharen op een rijtje en lees je meer over betekenissen erachter.

Bijzondere namen in Escharen

De veel voorkomende namen in Escharen verschillen zeer van het landelijke beeld. In de top twintig komen slechts vijf namen voor die onder de 100 meest voorkomende achternamen van Nederland vallen. Janssen, Berg en Jansen behoren zelfs tot de Nederlandse top tien. Smits en Peeters staan ook in de top 100 van ons land. Vijftien van de namen staan daar dus niet in, dat is vrij uniek. Het dorp telt waarschijnlijk veel achternamen die specifiek zijn voor de regio.

Patroniemen zijn populair

Tussen de twintig meest voorkomende namen zitten veel patroniemen. Een patroniem is een naam die is afgeleid van de voornaam van de vader van de naamdrager. Jans(s)en is hier een bekend voorbeeld van, maar ook minder bekende patroniemen komen in Escharen voor. In de top drie staan bijvoorbeeld de achternamen Peeters en Cuppen. Arts is afgeleid van de voornaam Art of Aart, Rutten is gebaseerd op de voornaam Rutte/Ruth en Derks komt van de voornaam Derk. In de top twintig zien we ook de patroniemen Cornelissen, Gaal-Emons en Gerrits.

Oude spelling

Naast patroniemen komen ook adresnamen veel voor, zoals Cruysen, Hoogen, Berg, Opsteeg, Schipstal en Wijdeven. Hoogen en Berg zouden kunnen wijzen op het feit dat Escharen op hoger gelegen esgronden ligt. De naam Cruysen hanteert de oude spelling, wat ook op de rijke geschiedenis van het dorp kan wijzen. Peeters en Raay zijn ook op oude wijze gespeld.

Top 20 meest voorkomende achternamen Escharen

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Escharen? Bekijk hier de top tien. Let op, deze top tien is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

1. Peeters

2. Cruysen

3. Cuppen

4. Arts

5. Rutten

6. Boekel

7. Raay

8. Derks

9. Hoogen

10. Janssen

Staat jouw naam er niet tussen? Wellicht wel in de top 20.

11. Berg

12. Cornelissen

13. Gaal-emons

14. Gerrits

15. Haren

16. Jansen

17. Opsteeg

18. Schipstal

19. Smits

20. Wijdeven

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!