Places logo
Menu

Oss kent een moderne identiteit, is dit ook terug te zien in de achternamen?

Oss kent een moderne identiteit, is dit ook terug te zien in de achternamen?

Tussen Nijmegen en 's Hertogenbosch ligt de stad Oss. Waar deze naam precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Volgens historicus Jan Cuenen is er verband met de rund de os, wat ook al sinds de middeleeuwen het wapen siert. Andere deskundigen legden een verband met de Germaanse Asen. Weer een andere verklaring voor de betekenis van de naam is hoger gelegen plaats aan het water. Dit water duidt op de Maas, dat langs de hoger gelegen stad stroomt.

De stad speelde een belangrijke rol in de historie van de provincie Noord-Brabant. Zo was het de hoofdstad van het Kwartier van Maasland, onderdeel van de Meierij van 's Hertogenbosch. Hier is nu echter weinig meer van te zien. Wel groeide de stad van veertien duizend inwoners in 1930 uit naar een kleine 58 duizend nu. Wat vertellen deze inwoners ons over de identiteit van de stad?

Geografische namen

De achternaam Erp komt het meest voor in Oss. De naam duidt vermoedelijk op het nabijgelegen dorp Erp. Ook Uden, de nummer tien in de lijst duidt op de gelijknamige stad. Binnen de Antroponymie, de leer naar de betekenis van voor- en achternamen, worden deze plaats-verwijzingen Geografische namen genoemd.

Bekende Nederlandse achternamen

Wat opvalt aan de lijst, is het aantal landelijk populaire achternamen. Zo staan Janssen, Vos, Heuvel, Berg, Heijden, Dijk, Verhoeven, Smits, Timmermans en Hendriks ook (hoog) in de landelijke top 100 van meest voorkomende achternamen van Wikipedia. Veel van deze namen zijn afstammingsnamen (patroniemen), welke duiden op de vader van de familie, of adresnamen, welke duiden op de meest recente woonplaats van de oorspronkelijke familie.

Opvallende achternaam

Orsouw - is vermoedelijk een herkomstnaam (toponiem). Deze achternamen kenmerken zich door de verwijzing naar de originele herkomstplaats van de familie. Anders dan bij adresnamen gaat het bij herkomstnamen om de originele woonplaats

Beroepsnamen

De lijst kent ook een aantal beroepsnamen. Met deze achternamen verwezen mensen naar het beroep of de ambacht die ze op dat moment uitvoerden. Smits, Timmermans en Arts zijn hier voorbeelden van. In hun trots voor hun beroep of ambacht, kozen veel mensen voor een beroepsnaam.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Oss

Komt u uit Oss en bent u benieuwd of uw achternaam veel voorkomt? Bekijk snel de lijst hieronder. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Erp
 2. Janssen
 3. Orsouw
 4. Vos
 5. Heuvel
 6. Berg
 7. Megens
 8. Heijden
 9. Dijk
 10. Uden
 11. Bergen
 12. Brands
 13. Verhoeven
 14. Arts
 15. Smits
 16. Dinther
 17. Timmermans
 18. Wielen
 19. Ceelen
 20. Hendriks

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!