Onderzoek: Unieke achternamen in Maastricht door dialectOnderzoek: Unieke achternamen in Maastricht door dialect

We kennen allemaal iemand die de Jong, Jansen of de Vries heet, dit zijn dan ook de top 3 meest voorkomende achternamen in Nederland. Maar niet in elke streek zijn deze namen zo veel vertegenwoordigd. Inwoners van Maastricht hebben bijvoorbeeld vaak een eigen manier van spreken, zo ontstaat er verschil tussen de meest voorkomende achternamen in Maastricht en in Nederland. In de top 20 meest voorkomende achternamen zijn er maar zeven die ook verschijnen in de top 100 van Nederland.

Top 20 meest voorkomende achternamen

In de top 20, opgesteld door Telefoonboek.nl, staan maar liefst 13 namen die geen enkele keer in de top 100 voorkomen. Dit is vrij bijzonder voor een grote stad met 122.753 inwoners. De namen die wel in de top 100 voorkomen zijn voornamelijk patroniemen, dit zijn namen die aangeven van wie de persoon in kwestie een nazaat is. Janssen geeft aan dat diegene Jans zoon was bijvoorbeeld.

Echt Limburgs

De eerste tien achternamen bevat acht achternamen die het meest voorkomen in Limburg. Alleen Hermans en Jacobs komen ook in andere streken veel voor. Het gebruik van twee s"en is namelijk typisch Limburgs, Beckers is een Limburgse uitspraak voor bakker en Habets is van oorsprong een Limburgse familienaam. Met deze kennis is het niet gek dat deze namen voornamelijk in deze streek voorkomen. Is uw naam typisch Limburgs? Bekijk de top 20 en zie of u er tussenstaat!

De top 20 meest voorkomende achternamen is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Janssen
 2. Smeets
 3. Willems
 4. Beckers
 5. Habets
 6. Franssen
 7. Hermans
 8. Nelissen
 9. Jongen
 10. Jacobs

Staat uw naam niet in de top 10? Wellicht wel in de top 10 - 20

 1. Dassen
 2. Peters
 3. Stevens
 4. Theunissen
 5. Houben
 6. Aarts
 7. Bastiaens
 8. Bosch
 9. Coenen
 10. Leenders

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek