Places logo
Menu

Noord-Hollandse invloeden komen terug in achternamen Castricum

Noord-Hollandse invloeden komen terug in achternamen Castricum

Castricum is een Noord-Hollands dorp dat in de Romeinse tijd en vanaf de vroege middeleeuwen continu bewoond was. Wat de plaatsnaam precies betekent? Daar zijn verschillende verhalen over. Castricum kan afkomstig zijn van het Latijnse 'castor', dat bever betekent. Een andere veelgenoemde bewering is dat de naam afkomstig is van de Latijnse woorden 'castri locus', wat legerplaats zou betekenen. Verder zou de naam weleens afgeleid kunnen zijn van de persoonsnaam Karst(en). Zijn de achternamen van de inwoners van Castricum eenvoudiger te verklaren? Places.nl onderzocht het!

Noord-Hollandse invloeden?

De achternaam (de) Groot staat landelijk gezien op de twaalfde plaats, maar in Castricum is het de meest voorkomende achternaam. Beentjes (plek 2) is daarentegen een typisch Noord-Hollandse achternaam. Het is de regionale variant van de Duitse naam Beenken, een patroniem op basis van de voornaam Bernhard. Brakenhoff (plek 3) komt ook nergens in het land zo vaak voor als in Noord-Holland. Het is een adresnaam, verwijzend naar verschillende boerderijen in de regio.

Beroepsnamen

Net buiten de top drie valt de achternaam (de) Graaf. Dit is een beroepsnaam, dat wil zeggen dat de achternaam verwijst naar een beroep. In dit geval het beroep van graaf, voorzitter van de schepenbank. Dat was de voorloper van het college van burgemeester en wethouders in Nederland. Bakker (plek 7) is ook zo'n beroepsnaam. Naast bakker van brood en andere deegwaren werd deze naam waarschijnlijk ook toegekend aan bakkers van andere zaken dan brood. Denk hierbij aan een steenbakker. Smit (plek 11), Dekker (plek 12), Brouwer (plek 13), Boer (plek 17) en Admiraal (plek 20).

Komt uw achternaam veel voor in Castricum? Bekijk de onderstaande top twintig:

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!