Noord-Hollandse invloeden komen terug in achternamen CastricumBeentjes en Brakenhoff zijn typische Noord-Hollandse achternamen.

Castricum is een Noord-Hollands dorp dat in de Romeinse tijd en vanaf de vroege middeleeuwen continu bewoond was. Wat de plaatsnaam precies betekent? Daar zijn verschillende verhalen over. Castricum kan afkomstig zijn van het Latijnse 'castor', dat bever betekent. Een andere veelgenoemde bewering is dat de naam afkomstig is van de Latijnse woorden 'castri locus', wat legerplaats zou betekenen. Verder zou de naam weleens afgeleid kunnen zijn van de persoonsnaam Karst(en). Zijn de achternamen van de inwoners van Castricum eenvoudiger te verklaren? Places.nl onderzocht het!

Noord-Hollandse invloeden?

De achternaam (de) Groot staat landelijk gezien op de twaalfde plaats, maar in Castricum is het de meest voorkomende achternaam. Beentjes (plek 2) is daarentegen een typisch Noord-Hollandse achternaam. Het is de regionale variant van de Duitse naam Beenken, een patroniem op basis van de voornaam Bernhard. Brakenhoff (plek 3) komt ook nergens in het land zo vaak voor als in Noord-Holland. Het is een adresnaam, verwijzend naar verschillende boerderijen in de regio.

Beroepsnamen

Net buiten de top drie valt de achternaam (de) Graaf. Dit is een beroepsnaam, dat wil zeggen dat de achternaam verwijst naar een beroep. In dit geval het beroep van graaf, voorzitter van de schepenbank. Dat was de voorloper van het college van burgemeester en wethouders in Nederland. Bakker (plek 7) is ook zo'n beroepsnaam. Naast bakker van brood en andere deegwaren werd deze naam waarschijnlijk ook toegekend aan bakkers van andere zaken dan brood. Denk hierbij aan een steenbakker. Smit (plek 11), Dekker (plek 12), Brouwer (plek 13), Boer (plek 17) en Admiraal (plek 20).

Komt uw achternaam veel voor in Castricum? Bekijk de onderstaande top twintig:

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva


Delen:


Vul in voor Gratis Advies

Places.nl helpt ondernemers groeien

Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Onze online adviseurs bellen binnen één werkdag voor advies op maat.

Bedoelde u ?
Places advieslijn: 024 - 2006 615
4,5
(1761)Zoeken
Zoek