Places logo
Menu

Niet-financiële bedrijven boeken hoogste winst ooit in 2017

Niet-financiële bedrijven boeken hoogste winst ooit in 2017

Het Centraal Bureau Statistiek (CBS) publiceerde maandag nieuwe gegevens met betrekking tot de winst van niet-financiële bedrijven. De brutowinst voor belasting bedroeg in 2017 maar liefst 218,1 miljard euro. Dit was de hoogste winst gemeten sinds het begin van de metingen in 1995. In vergelijking met de brutowinst voor belasting over 2016 werd een stijging van 21,5 miljard euro waargenomen.

Brutowinst voor belastingen

De brutowinst voor belastingen staat gelijk aan de som van de operationele winst en het inkomen uit vermogen minus de betalingen aan de overheid en de rente die een bedrijf betaald heeft. De oorzaak van de toename van de winst over 2017 kan voornamelijk worden toegeschreven aan een stijging van de winst van buitenlandse dochterondernemingen. De winst van deze dochterondernemingen steeg namelijk met 10,5 miljard euro in vergelijking met 2016.

Schuld ook afgenomen

Daarnaast nam de gezamenlijke schuld van niet-financiële bedrijven in 2017 af. Eind 2017 bedroeg deze schuld namelijk 850,3 miljard euro en dat is 14,2 miljard euro minder dan in 2016. Deze afname is niet toe te schrijven aan meer schuldaflossingen, maar aan koersveranderingen. De euro won over 2017 terrein ten opzichte van andere valuta, wat resulteerde in een afname van de gezamenlijke schuld.

Stijging in winst

Bovendien steeg de winst in het laatste kwartaal van 2017 aanzienlijk ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. De brutowinst voor belastingen bedroeg in het laatste kwartaal van 2017 namelijk 54,7 miljard euro. Daarmee was het dan ook de hoogste winst ooit geboekt in het laatste kwartaal. In het laatste kwartaal van 2016 bedroeg de brutowinst voor belastingen namelijk 49,6 miljard euro.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!