Places logo
Menu

Mulder, Jansen en Boer meest voorkomende achternamen in Apeldoorn

Mulder, Jansen en Boer meest voorkomende achternamen in Apeldoorn

Pas sinds de 20e eeuw is Apeldoorn een van de grotere plaatsen van het land. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een belangrijk werkgelgenheidscentrum in Midden- en Oost-Nederland. Het stedelijk gebied Apeldoorn, waar ook Ugchelen onder valt, telt 148.000 inwoners. Apeldoorn wordt gekenmerkt door zijn groene karakter, dankzij meerdere stadsparken en de huisjes-structuur, met veel monumentale woningen en weinig hoogbouw. Apeldoorn huist bovendien Paleis het Loo, dat sinds 1984 officieel dienst doet als museum. Na koningin Wilhelmina waren prinses Margriet en haar man de laatsten die het paleis bewoonden.

Meest voorkomende achternaam Apeldoorn

Uit cijfers van Telefoonboek.nl blijkt dat de meest voorkomende achternaam in Apeldoorn Mulder is. De naam wordt door 92 mensen gedragen. De naam komt oorspronkelijk uit Nederland, waardoor het niet verrassend is dat de naam hier ook het meest voorkomt. Er zijn ook veel bekende Nederlanders die deze achternaam dragen, zoals langebaanschaatsers Ronald en Michel Mulder en voetballer Jan Mulder. De naam zou afgeleid zijn van het woord "molenaar", dat in sommige dialecten als "mulder" uitgesproken wordt. Het beroep van molenaar is zo typisch Nederlands dat het eind vorig jaar zelfs werd toegevoegd aan de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. De naam was in 2014 nog de dertiende in Nederland. De naam komt ook wel voor met een "s" aan het einde.

Andere veel voorkomende achternamen

De op één na meest voorkomende achternaam is de landelijk meest voorkomende achternaam Jansen. In Apeldoorn dragen 85 mensen de achternaam Jansen. De naam Jansen is ook typisch Nederlands en komt dan ook het vaakst voor in Nederland, maar komt bijna net zo vaak voor in Zuid-Afrika, waar de naam op de 45e plek staat. De naam, die in verschillende varianten voorkomt, betekent "zoon van Jan".

De derde meest voorkomende achternaam in Apeldoorn is Boer. Ook deze naam is wereldwijd het meest gangbaar in Nederland, waar de naam in 2014 op de 51e plek stond. De naam komt het meest voor met het voorvoegsel "de" of in combinatie met "man" of "sma" aan het einde. Uiteraard komt de naam voort uit het beroep van boer.

Een naam die in Apeldoorn vaak voorkomt maar landelijk veel minder gangbaar is, is de achternaam Buitenhuis. In Apeldoorn is dit de zesde achternaam (volgens cijfers van Telefoonboek.nl), terwijl dit landelijk de 502ste naam is en maar zo"n 3.000 keer voorkomt.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!