Places logo
Menu

Mulder, Dijk en Berg populairste achternamen in Hattem

Mulder, Dijk en Berg populairste achternamen in Hattem

Hattem is een pittoreske Hanzestad tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel. Voor kunstschilders is de stad al eeuwenlang een inspiratiebron. Dat is niet gek: de stad is niet alleen fotogeniek, maar ligt ook nog eens in een prachtige omgeving met bos en water op steenworp afstand. Places.nl nam de achternamen van de Hattemers onder de loep: komt de natuur daarin terug of zijn er verwijzingen naar de Hanze te vinden?

Mulder op nummer één

De meest voorkomende achternaam in Hattem is Mulder, afgeleid van de beroepsnaam voor molenaar. Daar is ook de hekkensluiter in de top 20, de achternaam Muller, van afgeleid. Meer beroepsnamen in de lijst zijn Dekker, Boer en Brouwer.

Verwijzingen naar de omgeving

Achternamen kunnen ook iets over de omgeving vertellen. Daar is Dijk een goed voorbeeld van. Iemand die de achternaam Dijk kreeg, woonde in een huis of boerderij aan of dicht bij de dijk. Dit wordt een adresnaam genoemd. Ook de achternamen Berg, Worp, Mensink, Agterhuis, Heideveld en Veen verwijzen naar de (natuur in de) omgeving. Wist u dat Agterhuis een typische naam is voor de streek? In Heino en Wijhe stonden namelijk twee boerderijen genaamd Het Achterhuis en waarschijnlijk was er nog een derde 'achterhuis' in Twente. Bijzonder hé?

Bijzondere bijnamen

Niet alle achternamen hebben een duidelijke verklaring. Zo kan Borst gebaseerd zijn op het woord 'bors', dat moerasrozemarijn, maar ook beer betekent. Daarnaast zou het een bijnaam kunnen zijn voor een jongeman of zou de naam kunnen duiden op iemand met een brede of harige borst. Keijl is ook een bijnaam, deze werd gegeven aan iemand die nogal lomp was. Kroes kan ook een bijnaam zijn. Deze werd gegeven aan iemand met kroes- of krulhaar. De achternaam kan ook verwijzen naar een persoon wonend in een huis met een naam als De Zilveren Kroes of een persoon die werke als wagenmaker. Als laatste is het ook nog mogelijk dat de naam een variant is op de achternaam Kruis.

Staat uw naam tussen de top 20?

De top twintig is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!