Places logo
Menu

Middeleeuwse voornamen populair als achternaam in Zoutelande

Middeleeuwse voornamen populair als achternaam in Zoutelande

Zoutelande staat bekend als de Zeeuwse Rivièra Deze badplaats is rustig, zonnig en plezierig. Zoutelande ligt op het prachtige schiereiland Walcheren en werd in 2013 door het publiek beoordeeld als beste badplaats van Nederland. Zoutelande heeft namelijk in Nederland het enige strand naar het zuiden gelegen. Hierdoor is het weer gemiddeld genomen beter dan in de rest van Nederland. Door de gunstige locatie ligt de temperatuur een paar graden hoger in het zonnige Zoutelande. Ondanks het mooie weer telt het Zeeuwse kustdorpje slechts 1620 inwoners met unieke Nederlandse achternamen. Telefoonboek.nl zet de meest voorkomende achternamen op een rijtje voor je.

De opkomst van Zeeuwse namen

Tot de 14e en 15e eeuw hadden de Zeeuwse burgers vrijwel geen erfelijke familienamen. Het was toen niet gebruikelijk dat boeren een familienaam kregen totdat ze meer gingen betekenen in de handel. De provincie Walcheren had door zijn ligging meer dan andere Zeeuwse eilanden contact met West-Europese handelslieden. Vandaar dat er veel achternamen uit West-Vlaanderen komen en de achternamen meer afwijken van de rest van Nederland.

Middeleeuwse Zeeuwse voornamen populair

Op nummer 1 staat 'Melis', dit is een veelvoorkomende Zeeuwse voornaam uit de Middeleeuwen die voornamelijk gebruikt werd in de buurt van Schouten. Melis is een patroniem wat betekent dat de naam is afgeleid van de voornaam van de vader. Dit was erg gebruikelijk in de middeleeuwen. Een specifiek Zeeuwse eigenaardigheid is -se te plaatsen achter een voornaam waaruit de nummer 2 'Dingemanse' is ontstaan. Op nummer 3 staat 'Stroo', deze achternaam is gebaseerd op het product dat die persoon voor zijn beroep gebruikte. Dit was ook een veel voorkomende manier om personen namen te geven tijdens de Middeleeuwen. Op nummer 4 staat 'Francke', van deze achternaam wordt gezegd dat het uit de regio Schouwen of Duiveland komt. Tijdens de middeleeuwen was het voor deze regio namelijk erg populair om tweelettergrepige patroniemen namen op -e te laten eindigen.

Deze 10 achternamen komen het vaakste voor in Zoutelande

Woon jij in Zoutelande en ben je benieuwd of jou achternaam vaak voorkomt in jouw woonplaats? Bekijk hier de top 20. Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl

1. Melis

2. Dingemanse

3. Stroo

4. Francke

5. Boogaard

6. Bree

7. Janse

8. Leijnse

9. Louws

10. Witte

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!