Places logo
Menu

Meeste achternamen in Bemmel afgeleid van voornamen van vaders

Meeste achternamen in Bemmel afgeleid van voornamen van vaders

In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen ligt het dorp Bemmel, in het stroomgebied van de Waal, Nederrijn en Linge. Het plaatsje is wereldbekend door de jaarlijkse Bemmelse Dweildag. Elke tweede zondag in juni trilt Bemmel op zijn grondvesten door het geluid van ruim 1000 muzikanten in circa 70 dweilorkesten uit binnen- en buitenland. Dit evenement trekt veel bezoekers die van de optredens komen genieten. Uiteraard is ook een deel van de bijna 12.500 dorpsbewoners te vinden op deze muzikale dag. Telefoonboek.nl zocht voor je uit welke achternamen veel voorkomen onder deze bewoners.

Namen in Bemmel redelijk uniek

Veel van de Bemmelse achternamen in de top twintig zijn niet in de landelijke top honderd terug te vinden. Het dorp kent redelijk wat unieke achternamen die kenmerkend voor de regio zijn. De nummer vier in Bemmel, Jansen, staat in Nederland op de tweede plaats. Verder komen in het landelijk beeld Peters, Jansen, Hendriks, Vos en Berg regelmatig voor.

Zo vader, zo zoon

Als we naar de meest voorkomende achternamen in Bemmel kijken, valt een ding op: de lijst bevat veel patroniemen. Een patroniem, ook wel vadersnaam genoemd, is een naam die verwijst naar de voornaam van iemands vader en zo de familierelatie kenbaar maakt. Als vaders voornaam Hendrik is, dan is Hendrikszoon het patroniem van 'zijn zoon'. Het achtervoegsel -zoon werd afgekort tot bijvoorbeeld Hendriksz of Hendriksen. In Bemmel komen de volgende patroniemen vaak voor: Peters, Janssen, Derksen, Jansen, Rikken, Hendriks, Roelofs, Meurs en Kersten.

Invloeden van over de grens

Er zijn een aantal Duitse achternamen te vinden in de top twintig. Zo zijn de namen Kuster en Beijer, op de elfde en twaalfde plaats, beide van Duitse komaf. Dit is niet heel gek aangezien Bemmel hemelsbreed nog geen negen kilometer van de Duitse grens ligt. Daarnaast zijn er veel Duitse achternamen in Nederland te vinden door de vele Duitse immigranten die Nederland vroeger kende. De meeste Nederlandse achternamen met Duitse invloeden zijn beroepsnamen. Kuster is een beroepsnaam, die in het Duits koster betekent. Beijer zou ook een beroepsnaam kunnen zijn voor beiaard of beierman, een klokkenluider. Een andere mogelijke betekenis van deze naam is iemand die afkomstig is uit de deelstaat Beieren of iemand die handelsbetrekkingen met deze deelstaat onderhield.

Bijnamen voor beroepen

Twee andere namen die qua betekenis opvallen zijn Vonk en Vos. Dit zijn metonymische beroepsnamen. Deze namen beschreven niet direct iemands functie, maar bijvoorbeeld een voorwerp of kenmerk van dat beroep. Bij Vonk wijst dit op een smid en bij Vos op een jager. In het bijzonder gaat de achternaam Vos over een jager op vossen. Dit deden boeren vaak omdat kippen werden belaagd door deze dieren.

Top twintig meest voorkomende achternamen Bemmel

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Bemmel? Bekijk hier de top tien. Let op, deze top tien is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Peters
 2. Janssen
 3. Derksen
 4. Jansen
 5. Rikken
 6. Hendriks
 7. Polman
 8. Roelofs
 9. Tap
 10. Brink
 11. Kuster
 12. Beijer
 13. Buurman
 14. Hullenaar
 15. Meurs
 16. Spanbroek
 17. Vonk
 18. Vos
 19. Berg
 20. Kersten

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!