Places logo
Menu

De meest voorkomende achternamen van Raalte, het centrum van Salland

De meest voorkomende achternamen van Raalte, het centrum van Salland

Raalte wordt gezien als het kloppend hart van Salland. Jaarlijks bezoeken veel mensen het Sallandse Oogstfeest in Raalte waarbij folklore en tradities samen gaan met het bloazersfestival en een braderie. Het Sallands Oogstfeest genaamd Stöppelhaene wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Het feest werd officieel voor het eerst in 1951 gevierd en was van oorsprong een oogstdankfeest. Tijdens dit feest vierde men het einde van de rogge-oost, dit was het einde van een periode hard werken. Deze traditie wordt voortgezet in het hedendaagse Stöppelhaene feest.

Zijn er meer tradities van vroeger terug te zien in het hedendaagse leven in Raalte? Places Nieuws heeft veel voorkomende achternamen van inwoners van Raalte onder de loep genomen. Achternamen veranderen niet door de jaren heen en kunnen daardoor meer zeggen over de geschiedenis van een plaats.

Veel voorkomende achternamen

Drie veel voorkomende achternamen in Raalte zijn Jansen, Bruggeman en Meijer. Jansen is een van de meest voorkomende achternamen in heel Nederland. Het is een patroniem wat betekent dat de achternaam verwijst naar de voornaam van iemands vader. In dit geval betekent het 'zoon van Jan'. De naam Bruggeman komt minder vaak voor in de rest van Nederland. Het is een adresnaam en verwijst naar een gebied of plaats waar men vandaan kwam. Wellicht verwijst het naar een van de vijf bruggen in Raalte over het Overijssels Kanaal. De achternaam Meijer komt ook vaak voor in Raalte. Meijer is een beroepsnaam en kan verwijzen naar verschillende soorten beroepen zoals, rentmeester, opzichter, hofmeester etc.

Bijzondere achternamen

Opvallende achternamen in Raalte zijn Koerhuis, Nijboer, Dartel, Marsman en Overmars. Dit zijn allemaal achternamen die vooral veel voorkomen in het noorden van Nederland en minder in het zuiden. Het zijn bijna allemaal adresnamen die verwijzen naar een gebied of land waar men vandaan kwam of bezat.

Top 20 meest voorkomende achternamen Raalte

Let op, de top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Jansen
 2. Bruggeman
 3. Meijer
 4. Koerhuis
 5. Nijboer
 6. Schrijver
 7. Marsman
 8. Holterman
 9. Overmars
 10. Alferink
 11. Kruiper
 12. Reimert
 13. Roelofs
 14. Dartel
 15. Koopman
 16. Maatman
 17. Veldkamp
 18. Kappert
 19. Rossum
 20. Smit

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!