Places logo
Menu

De meest voorkomende achternamen in Volendam en hun betekenis

De meest voorkomende achternamen in Volendam en hun betekenis

Volendam is een dorp in de gemeente Edam-Volendam in de provincie Noord-Holland. Volendam telt maarliefst 36.094 inwoners en wordt met haar Hollandse karakter gezien als een van de mooiste dorpen van Nederland. Dat is de toeristen niet onbekend gebleven. Bezoekers uit alle uithoeken van de wereld bezoeken Volendam om over 'De Dijk' te kunnen lopen, Volendamse klederdracht te passen en vers gerookte paling te eten. Verder kunnen toeristen met een veerdienst een bezoekje brengen aan het voormalige eiland Marken, waar ze prachtig uitzicht hebben op Volendam. Kortom: Volendam biedt alles voor een typisch Hollands dagje uit! Naast toeristische trekpleister, is het tevens de geboorteplaats van een groot aantal Nederlandse artiesten. Places Nieuws was benieuwd of deze achtergrond van Volendam ook terug te zien is in de meest voorkomende achternamen van haar inwoners. U leest het in dit artikel!

Tol staat met stipt op nummer één

Op de eerste plaats staat de familienaam Tol. De achternaam komt verspreid door heel Nederland voor, maar opvallend is dat de achternaam het meest frequent de gemeente Edam-Volendam voorkomt. Volgens de Nederlandse Familienamenbank dragen maarliefst 1585 inwoners van Edam-Volendam de achternaam Tol. De achternaam kan gecategoriseerd worden als patroniem. Dit wordt ook wel vadersnaam genoemd en verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken. Daarnaast kan Tol gecategoriseerd worden als toponiem. Deze adresnamen geven aan waar men vandaan kwam en wijzen op namen van huizen, straten of velden.

Bijzondere Volendamse achternamen

In de top twintig komen ook een aantal bijzondere achternamen voor. Zo volgt op nummer dertien de achternaam Smit. Dit is een veel voorkomende achternaam in Nederland. Smit wordt gecategoriseerd als beroepsnaam en kan verklaard worden met het beroep als smid; de bewerker van metaal. Wat deze achternaam bijzonder maakt in combinatie met Volendam is dat de artiesten Jan Smit en Monique Smit de achternaam dragen en Volendam tot hun geboorteplaats toebehoort. Datzelfde geldt ook voor de achternaam Schilder. Simon Schilder is in Nederland bekend van het artiestenduo Nick & Simon. Schilder wordt net zoals Smit gecategoriseerd als beroepsnaam en kan verklaard worden als iemand die oppervlaktes schildert.

De top 20 meest voorkomende achternamen in Volendam

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Volendam. Staat uw naam ertussen?

 1. Tol
 2. Vermaan
 3. Schilder
 4. Boer
 5. Zwarthoed
 6. Koning
 7. Kwakman
 8. Jonk
 9. Steur
 10. Sier
 11. Bond
 12. Molenaar
 13. Smit
 14. Plat
 15. Runderkamp
 16. Kes
 17. Tuijp
 18. Kras
 19. Kroon
 20. Buijs

De top 20 meest voorkomende achternamen is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor de betekenis van de achternamen is de Nederlandse Familienamenbank geraadpleegd.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!