Places logo
Menu

De meest voorkomende achternamen in de Ster van de Elfsteden, Franeker

De meest voorkomende achternamen in de Ster van de Elfsteden, Franeker

De Ster van de Elfsteden, Franeker, is een oude academiestad van Friesland. Franeker kent een rijke geschiedenis en was ooit naast Leiden de tweede academiestad boven de rivieren. Inmiddels wonen er ruim 12.000 mensen in de Friese plaats. Wat zegt de rijke geschiedenis van Franeker over de veel voorkomende achternamen in deze plaats? Places Nieuws zocht het uit.

Meer over Franeker

In 1585 werd in Franeker de roemruchte universiteit gesticht om Friesland van predikanten, juristen en artsen te voorzien. Aan de Franeker Academie werden veel beroemde en invloedrijke namen verbonden. In 1811 kwam er een einde aan de Franeker Academie wegens een gebrek aan studenten. Na tweehonderd jaar afwezigheid zijn er inmiddels plannen om de Franeker Academie nieuw leven in te blazen.

Drie meest voorkomende achternamen

De achternamen Vries, Boer en Visser zijn de meest voorkomende achternamen van inwoners van Franeker. De naam Vries kan afgeleid zijn van aardrijkskundige namen of van een vadersnaam. In dit geval zal de naam veelal wijzen naar Friesland, de provincie waar Franeker in ligt. De achternamen Boer en Visser zijn beroepsnamen en verwijzen naar het beroep dat iemand ooit uitvoerde.

Waarom eindigen zoveel Friese achternamen op -stra en -ma?

Veel achternamen in de top 20 van meest voorkomende achternamen van Franeker eindigen op -a, -stra en -ma. Dit is terug te zien in de volgende achternamen: Hoekstra (4), Dijkstra (5), Miedema (6), Hiemstra (9), Zijlstra (10), Bijlsma (11), Postma (12), Veenstra (13), Kooistra (14), Alkema (18). De uitgang -a verwijst volgens De Nederlandse Familienamenbank naar verwantschap. Van de vele achternamen die eindigen op -a, eindigen de meeste op -ma en -stra. Achternamen die eindigen op -ma verwijzen veelal naar voornamen. Achternamen die eindigen op -stra verwijzen daarentegen veelal naar plaatsnamen.

Het achtervoegsel -stra, wordt een typisch Fries suffix genoemd. Een suffix is een achtervoegsel of uitgang dat achter de stam van een woord wordt geplaatst. De Friese suffix -stra is ontstaan als inwoneraanduiding. Een inwoner van bijvoorbeeld Pean, liet vroeger de naam Peenstra vastleggen. Achternamen die op -stra eindigen bevatten voornamelijk een stamwoord met één lettergreep, zoals de achternaam Dijk(-stra). Deze ongeschreven taalregel heeft ervoor gezorgd dat veel plaatsnamen zijn afgekort naar dezelfde afkorting. De achternaam Dijkstra kan hierdoor naar verschillende plaatsnamen verwijzen, bijvoorbeeld naar het plaatsje Haskerdijken (Friesland) of naar Molendijk (Noord-holland).

Top 20 meest voorkomende achternamen Franeker

Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal geregistreerde namen op Telefoonboek.nl.

 1. Vries
 2. Boer
 3. Visser
 4. Hoekstra
 5. Dijkstra
 6. Miedema
 7. Jong
 8. Haan
 9. Hiemstra
 10. Zijlstra
 11. Bijlsma
 12. Postma
 13. Veenstra
 14. Bakker
 15. Kooistra,
 16. Meulen
 17. Zee
 18. Alkema,
 19. Faber
 20. Meer

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!