Places logo
Menu

Meest voorkomende achternamen in Laren lijken oorsprong te vinden in Franse taal

Meest voorkomende achternamen in Laren lijken oorsprong te vinden in Franse taal

De gemeente en plaats Laren in Noord-Holland telt in januari 2019 ongeveer 12.000 inwoners. Samen met het buurdorp Blaricum is het een van de rijkste gemeenten van Nederland. De allereerste mensen woonden hier al rond 2500 voor Christus, dit was de zogenaamde trechterbekercultuur. Hierna ontwikkelde de stad in het Gooi zich tot een boerendorp en uiteindelijk tot een kunstenaars- en forensendorp. Ook staat in Laren de dikste mammoetboom van Nederland. Laren is dus een stad met een rijke historie en wordt gekenmerkt door de nouveau riche. Places Nieuws onderzocht of dit terug te zien is in de meest voorkomende achternamen van Laren.

Zeldzame achternaam op plek 1

De achternaam Calis komt het meest voor in Laren. Dit is een zeldzame achternaam in Nederland en de herkomst lijkt onduidelijk. Het is aangetoond dat in 1282 een aantal Calisen zich heeft gevestigd rond Roeselare, dit was toen een plaats in de zuidelijke Nederlanden. Het lijkt een achternaam die zijn herkomst vindt in de Franse taal, maar ook dit is niet zeker.

Metonymische achternamen

Metonymische achternamen zijn namen die zijn afgeleid van soorten. Bijvoorbeeld Brood voor een bakker en Hamer voor een timmerman. Ook in de top 20 meest voorkomende achternamen van Laren komen een aantal metonymische namen voor. Op plek 2 staat Vos. Deze achternaam kan duiden op de bijnaam van een jager of een bijnaam voor een persoon die zo rood of zo sluw als een vos was. De achternaam Leeuw doet denken aan de Friese voornaam Lieuwe wat lijkt op lief. Daarnaast kan deze naam ook geïnterpreteerd worden als zo sterk als een leeuw.

Franse namen

Naast dat de achternaam Calis zijn oorsprong lijkt te vinden in de Franse taal, vindt ook de achternaam Bon hier zijn oorsprong. Bon kan verworden naar Lebon. Hierbij duidt 'Le' op het lidwoord wat 'de' betekent. Bon betekent goed, waarmee deze naam het Franse equivalent is van het Nederlandse 'de Goede'.

Top 20 meest voorkomende achternamen Laren

Dit zijn de top 20 meest voorkomende achternamen in Laren. Deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Staat die van u erbij?

 1. Calis
 2. Vos
 3. Boer
 4. Brink
 5. Bus
 6. Groot
 7. Jong
 8. Leeuw
 9. Dijk
 10. Vries
 11. Bakker
 12. Majoor
 13. Bon
 14. Kok
 15. Bouwman
 16. Smit
 17. Wiegers
 18. Wit
 19. Bos
 20. Brouwer

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!