Places logo
Menu

Meest voorkomende achternamen in Hoorn zijn typisch voor Nederland

Meest voorkomende achternamen in Hoorn zijn typisch voor Nederland

De plaatsnaam Hoorn stamt mogelijk af van Hornicwed, wat letterlijk 'Hoekwater' betekent. Dit zou slaan op de ligging van Hoorn in een hoek in de kustlijn. De stad kent een rijke historie. Volgens oude Friese legendes is Hoorn gesticht in 716 onder de naam Hornus. Gedurende de 16e en 17e eeuw kende de stad haar grootste bloei als één van de vertegenwoordigers in onder andere de VOC en de WIC. Dit verleden kom je nog overal tegen in de stad. Telefoonboek.nl zocht uit wat de huidige achternamen de van de 72.000 inwoners van Hoorn ons vertellen over dit verleden en de identiteit van de stad.

Meest voorkomende achternamen

Net als veel andere grote steden in met name het westen van Nederland, zijn er in de top 10 van meest voorkomende achternamen veel algemene Nederlandse achternamen te vinden. 'Bakker' komt het meest voor in Hoorn, gevolgd door 'de Jong', 'de Groot' en 'de Vries'.

Weerspiegeling van de landelijke lijst

Kijkend naar de top 100 van meest voorkomende Nederlandse achternamen, zien we zestien achternamen terug in onderstaande top 20 van Hoorn. Van de tien meest voorkomende achternamen in Hoorn, komen er maar liefst acht voor in de landelijke top 20. Van de gehele onderstaande top 20, zijn dit er twaalf.

Beroepen en patroniemen

Bakker komt uiteraard van het beroep, net als 'de Boer', 'Visser', 'Dekker' en 'Smit'. Op nummer drie en veertien, vinden we 'de Groot' en 'Jansen'. Dit zijn patroniemen of vadersnamen. Dit zijn namen die verwijzen naar de vader van een familie. Dit kan de voornaam van de vader zelf zijn, maar ook een naam van een eigenschap van de vader. De Groot verwijst in dit geval naar een uiterlijk kenmerk, de (lichaams)lengte. Jansen betekent in dit geval 'zoon van Jan'.

Ben je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt in Hoorn? Hieronder staan de 20 meest voorkomende achternamen in de stad Hoorn weergegeven. Deze lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Bakker

2. de Jong

3. de Groot

4. de Vries

5. Schouten

6. van der Laan

7. de Boer

8. Visser

9. Dekker

10. Smit

11. Meijer

12. Wit

13. de Haan

14. Jansen

15. Stam

16. Vlaar

17. Knol

18. van den Berg

19. Mol

20. de Bot

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!