Places logo
Menu

Meest voorkomende achternamen in Hilversum stammen uit de agrarische tijd

Meest voorkomende achternamen in Hilversum stammen uit de agrarische tijd

Hilversum wordt tegenwoordig gezien als de Nederlandse 'mediastad'. Verder zitten hier Europese hoofdkantoren van grote internationale bedrijven zoals Nike en Hunkemöller. De stad is bekend om haar grote hoeveelheden tuinen en villa's, bewoners van Hilversum noemen hun eigen stad de 'tuinstad' of het 'villadorp'. De stad ligt in het hooggelegen Gooi, een van de oudst bewoonde gebieden binnen Nederland. Tot 1650 is Hilversum een agrarisch dorp gebleven, gelegen in bossen. Dat landschap is door de tijd heen drastisch veranderd doordat er veel bosgebied gekapt is.

Top 3

Bovenaan staat Bakker en dit is dus de meest voorkomende achternaam in Hilversum. Bakker is een beroepsnaam en komt in de rest van Nederland ook veel voor. Dijk en Berg zijn adresnamen, zo kunnen de oorspronkelijke naamdragers naast een dijk of op een berg gewoond hebben. Ook deze komen veel in de rest van Nederland voor.

Vos, Bos en Bosch

Deze naam hebben waarschijnlijk veel te maken met het beboste gebied van vroeger. Zowel bij Vos, Bos en Bosch kan je de link met een natuurgebied leggen. Ook Beek zou een link kunnen hebben met de grote natuurgebieden uit het verleden. De achternaam Boer vindt zijn oorsprong waarschijnlijk ook in de agrarische periode van Hilversum, aangezien er toen veel landbouw was in het gebied.

Meijer

In de agrarische tijd van Hilversum werd het bezit van de gebieden bijgehouden. Over deze gebieden werd vervolgens belasting geheven, iets wat begon toen de abdis van Elten aan de macht kwam in Hilversum. De heffingen werden bijgehouden door leenmannen. Uit deze tijd stamt waarschijnlijk de achternaam Meijer. Meijer is namelijk een beroepsnaam en betekent rentmeester, hofmeester. Het is dus niet gek dat deze naam tegenwoordig vaak voorkomt in Hilversum.

De top 20 is gebaseerd op vermeldingen van Telefoonboek.nl. Staat jouw achternaam er tussen?

Foto: Canva

Meest voorkomende achternamen in Hilversum

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!