Places logo
Menu

De meest voorkomende achternamen in Dronten en hun betekenis

De meest voorkomende achternamen in Dronten en hun betekenis

Dronten is een plaats gelegen in Flevoland, in het midden van het land. De gemeente Dronten telt meer dan 40.000 inwoners. Dronten is vooral bekend van het pretpark Walibi, wat in Biddinghuizen ligt en onderdeel is van de gemeente Dronten. Hier wordt jaarlijks het festival Lowlands en het Christelijke evenement de Opwekking gehouden. Welke achternamen komen het vaakst voor in deze gemeente? Wie weet staat die van u erbij.

Vries meest voorkomende achternaam

De achternaam Vries komt het meest voor in Dronten. De naam kan zowel een patroniem als herkomstnaam zijn. Bij een patroniem is de achternaam afgeleid uit de voornaam van de vader. Een herkomstnaam geeft aan waar men vroeger vandaan kwam. Ook de nummer twee in de lijst, Vos, kan een patroniem zijn. Daarnaast kan de naam Vos ook een bijnaam zijn geweest voor iemand die erg sluw was.

Veel patroniemen in Dronten

Patroniemen komen veel voor in Dronten. Vaak kunnen de achternamen meer zijn dan alleen een patroniem, zoals Bos. De achternaam Bos is naast een patroniem ook een adresnaam, wat duidt op het adres waar men vroeger woonde. Ook de naam Haan kan meerdere betekenissen hebben. Haan kan een patroniem zijn wanneer het is gebaseerd op de roepnaam van de doopnaam Johannes. Ook kan Haan een metafoor zijn voor iemand die haantjesgedrag vertoonde of liep zoals een haan. Het kan tot slot een bijnaam zijn voor een kippenboer.

Meerdere beroepsnamen

Ook staan er in de top 20 meerdere beroepsnamen. Zo zijn de namen Visser, Boer, Bakker, Smit, Dekker en Brouwer terug te zien in de lijst. Ook de beroepsnaam Meijer komt voor. Deze naam is gebaseerd op het Latijnse maior, wat staat voor rentmeester of hofmeester. Daarnaast kan het vergeleken worden met het Franse maire en het Engelse mayor, wat beiden burgemeester betekent.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Dronten

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Dronten. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Benieuwd of die van u erbij staat?

 1. Vries
 2. Vos
 3. Jong
 4. Dijk
 5. Visser
 6. Berg
 7. Boer
 8. Mulder
 9. Bos
 10. Meijer
 11. Bakker
 12. Dekker
 13. Dijkstra
 14. Smit
 15. Veen
 16. Brouwer
 17. Jansen
 18. Haan
 19. Hoekstra
 20. Beek

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!