Places logo
Menu

Meest voorkomende achternamen Beuningen vertellen over de natuur in de streek

Meest voorkomende achternamen Beuningen vertellen over de natuur in de streek

In zowel Gelderland als Overijssel ligt een dorp met de naam Beuningen. Het Gelderse Beuningen wordt in het het Beunings dialect 'Bunninge' genoemd. Dit dorp vormt de kern van een gemeente met de kerkdorpen Winssen, Ewijk en Weurt. Dit gebied grenst aan de oostkant aan Nijmegen en in het noorden aan rivier de Waal. Een mooi natuurgebied wat je hier kunt vinden is de Beuningse uiterwaard, wat loopt van de oude steenfabriek Weurt tot aan de brug van Ewijk. Zouden deze invloeden van de natuur terug te vinden zijn in de achternamen van de Beuningenaren? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Helft Beuningse achternamen in Nederlandse top 50

Wanneer de populaire namen in Nederland vergeleken worden met de meest voorkomende achternamen in Beuningen, blijkt dat de helft van de Beuningse namen in de landelijke top 50 staat. De Beuningse nummer 1 (Janssen) staat op 7, Willems op 39 en Peters op 16 in de landelijke top 50. Jansen en Berg staan zelfs in de Nederlandse top 5. Redelijk veel namen in Beuningen komen overeen met het landelijke beeld, maar er zijn ook namen die specifiek zijn voor de streek en hier vaak voorkomen.

Veel patroniemen in de top 20

De meeste namen in de top 20 zijn patroniemen. Een patroniem wordt ook wel vadersnaam genoemd en is een naam die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet. Jansen is misschien wel het bekendste voorbeeld en staat voor 'Zoon van Jan'. Jan komt weer af van de doopnaam Johannes. Deze soort achternamen komen veel voor in Beuningen, er zitten namelijk twaalf patroniemen in de top 20. Patroniemen als Roelofs, Albers, Kersten, Klaassen, Teunissen en Cornelissen komen in deze regio vaker voor dan landelijk gezien.

Achternamen vertellen over omgeving

Namen die vaker in een streek voorkomen vertellen soms veel over de omgeving . Deze namen worden adresnamen of toponiemen genoemd. Broek staat bijvoorbeeld voor een moerassig stuk land. Het is een laaggelegen groenland, vaak langs rivieren of beken, dat 's winters veelal onder water staat. Met de Uiterwaarden in de buurt natuurlijk geen verrassing dat deze naam veel voorkomt in Beuningen. Bos spreekt wat meer voor zich: deze naam werd gegeven aan iemand die woonde in een plaats of bij een plek die bekend staat als 'het' of 'de Bos'. Ook de achternaam Waal behoeft weinig uitleg, maar vertelt wel veel over de natuur in Beuningen.

Haarkleuren als basis voor namen

Achter de naam Swartjes zit ook een leuk verhaal. Verschillende haarkleuren hebben namelijk verschillende familienamen opgeleverd. De Wit werd gebruikt om een witharig of helblond persoon aan te duiden en waar de Roode en De Bruin voor staan is ook vanzelfsprekend. Natuurlijk kan een naamgeving voor iemand met zwarte haren dan niet achterblijven: die werd Swartjes of De Zwart genoemd.

Top 20 meest voorkomende achternamen Beuningen

Woon jij in Beuningen en wil je weten of jouw achternaam vaak voorkomt in jouw woonplaats? Bekijk dan snel de top 20, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

 1. Janssen
 2. Willems
 3. Peters
 4. Jansen
 5. Hendriks
 6. Roelofs
 7. Albers
 8. Kersten
 9. Jacobs
 10. Swartjes
 11. Klaassen
 12. Smits
 13. Berg
 14. As
 15. Teunissen
 16. Waal
 17. Bos
 18. Broek
 19. Burgers
 20. Cornelissen

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!