Places logo
Menu

Medicijnagentschap EMA verhuist naar Amsterdam

Medicijnagentschap EMA verhuist naar Amsterdam

De European Medicines Agency (EMA), of het Europees Geneesmiddelenbureau, verhuist van Londen naar Amsterdam. Nederland heeft aan het langste eind getrokken bij de verloting onder 19 EU-landen voor de nieuwe bestemming van het agentschap. Vanwege Brexit moet het EMA vertrekken uit Londen.

Er waren 19 Europese landen die aan de loting meededen. De komst van EMA biedt lucratieve kansen voor de economie van een land, een reden dat zoveel landen interesse hadden in de organisatie. Door Europese ministers van Buitenlandse Zaken is officieel bekend gemaakt dat Amsterdam de nieuwe bestemming voor het EMA zal zijn. Het agentschap houdt zich bezig met het goedkeuren van medicijnen voor de Europese farmaceutische industrie.

Loting

Amsterdam en Milaan kregen bij de derde en laatste stemmingsronde beide 13 stemmen, waardoor de nieuwe locatie van het EMA verloot moest worden. De meeste Europese landen kwamen niet verder dan de eerste ronde. Amsterdam en Milan deelden de tweede ronde met Stockholm, die in deze ronde afviel. Amsterdam is als gelukkige in de derde ronde naar huis gegaan met de "brexitbuit".

Wouter Bos

Oud-politiek leider van de PvdA en ex-vicepremier Wouter Bos vervult vandaag de dag de rol van lobbyist. Hij heeft flinke inspanningen geleverd om het EMA voor Amsterdam te winnen. Hij was leider van de campagne met betrekking tot het binnenhalen van het EMA en was niet altijd even zeker over de zaak. Zelf gaf hij aan dat hij de kans om te winnen klein inschatte.

Wouter Bos is niet alleen verrast, maar ook erg blij. Aan het NOS meldde hij: "Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA.

De overheid is blij

De Nederlandse overheid ziet de overname tevens als een positieve ontwikkeling. Het nieuwe kabinet heeft besloten om 250 miljoen euro vrij te maken voor een EMA-gebouw aan het zakendistrict de Zuidas in Amsterdam. Daarnaast zal de overheid de organisatie steunen met een bedrag van 10 miljoen euro.

De overheid laat tevens weten dat zij huurhuizen in de vrije sector beschikbaar zal stellen aan de medewerkers die vanuit Londen naar Amsterdam moeten verhuizen. Zo"n 900 families zullen het kanaal moeten overstreken.

Lucratieve kansen

De komst van het EMA zal naar verwachting van de gemeente Amsterdam zorgen voor honderden nieuwe banen. Het zal niet alleen resulteren in een hoop nieuwe directe banen, ook zullen er indirecte banen bijkomen zoals bijvoorbeeld in de horeca. Vanwege de komst van ambtenaren en andere internationale belanghebbenden, zullen er bijvoorbeeld naar schatting zo'n 30.000 hotelovernachtingen per jaar meer worden verkocht.

Hogere huizenprijzen

Vanwege het feit dat er ruim 900 nieuwe families naar Nederland komen met de komst van het agentschap, zal er veel meer vraag zijn naar huisvesting. Naar verwachting zal de vraag nog wel eens het aanbod voorbij kunnen gaan wat negatieve effecten kan hebben op de huizenmarkt. De prijzen van Amsterdamse koopwoningen zullen naar verwachting sterk toenemen.

Foto: YouTube-kanaal: Dutch Bid for EMA Amsterdam Metropolitan Area

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!