Places logo
Menu

Limburgs dialect voor Smit is de populairste achternaam in Echt

Limburgs dialect voor Smit is de populairste achternaam in Echt

Het Limburgse Echt is een bijzondere plek: vanuit hier wandel je namelijk binnen een uurtje van België naar Duitsland. Dit komt doordat het dorp het smalste stukje van Nederland is. Wandelingen en fietstochten zijn hier nooit saai, je komt namelijk langs boerderijen, monumentale kerken en kastelen. Je waant je weer even terug in de tijd in deze omgeving. Over terug in de tijd gesproken: vroeger kende Echt een bloeiende dakpannenindustrie. Omstreeks 1890 waren er 17 dakpanfabrieken en in 1930 werden 20 miljoen pannen gebakken. In het dichtbij gelegen natuurgebied De Doort werd de benodigde leem gewonnen. Zouden de achternamen van dit bijzondere dorp iets zeggen over deze geschiedenis? Zijn er invloeden van het Limburgs dialect en is het te merken dat België en Duitsland op loopafstand liggen? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Typisch Limburgse beroepsnaam op één

Op nummer één staat meteen een typisch Limburgse naam, Smeets. Dit is de variant van de beroepsnaam Smit die afkomstig is uit het dialect van deze streek. Ook Cuypers, de achternaam die op de twaalfde plek staat, is een beroepsnaam. Deze is geschreven volgens oude spelling. Een plaats naar onder in de lijst, op de dertiende plek, staat Schoenmakers, een naam die wederom voor een beroep staat.

Voornamen van ouders

Het merendeel van de achternamen is een patroniem, wat wil zeggen dat vaders voornaam de basis vormt voor de achternaam. Bij de één na populairste naam Vergoossen, is het juist moeders voornaam waarop de naam gebaseerd is. Patroniemen die in Echt veel voorkomen zijn Maessen, Meuwissen, Janssen, Wolters, Beunen, Geurts, Peeters, Theunissen, Aben, Houben, Jennissen en Peters.

Zuidelijke achternamen

Peters kennen we natuurlijk allemaal wel, een typisch patroniem. Limburg heeft daar een eigen spellingsvariant op: de naam Peeters. Vroeger was het gebruikelijk om een klinker in een open lettergreep in schrift te verdubbelen. De zuidelijke spellingsvariant Peeters, verwijst daar naar. Ook iets typisch Limburgs/Brabants is de roepnaam Houb/Hoeb, een variant op Huib. Daaruit is de naam Houben ontstaan, een naam die verwijst naar vader Houb/Hoeb.

Ooster- en zuiderburen

De Kempen is een streek in het noordoosten van België en het zuidoosten van Nederland. De achternaam Kempen is een herkomstnaam die hier mogelijk naar verwijst. Wegberg lijkt juist uit Duitsland te komen: het is een middelgrote stad in Noordrijn-Westfalen, die een grenslijn van ongeveer acht kilometer heeft met Limburg.

Deze twintig namen komen veel voor in Echt

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Echt? Bekijk hier de top tien. Let op, deze top tien is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

 1. Smeets
 2. Vergoossen
 3. Maessen
 4. Meuwissen
 5. Janssen
 6. Wolters
 7. Beunen
 8. Golsteijn
 9. Geurts
 10. Kempen
 11. Peeters
 12. Cuypers
 13. Schoenmakers
 14. Theunissen
 15. Aben
 16. Graus
 17. Houben
 18. Jennissen
 19. Peters
 20. Wegberg

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!