Places logo
Menu

Laagste aantal faillissementen sinds het jaar 2000

Laagste aantal faillissementen sinds het jaar 2000

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), presenteerde vandaag de decembercijfers en kon hiermee de laatste cijfers van het aantal faillissementen van afgelopen jaar compleet maken. Afgelopen jaar zijn 3.290 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Belangrijk om te vermelden hierbij is dat het gaat om de cijfers van bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Het CBS meldt dat 2017 hiermee het laagste aantal faillissementen kende sinds het begin van deze eeuw.

Dalingen en stijgingen

Aan de pieken en dalingen van de afgelopen vijf jaar is goed te zien dat er flinke schommelingen zitten in het aantal faillissementen. Wel is er een duidelijke dalende trend te zien. In augustus 2017 bereikte het niveau zijn laagste punt sinds 2001, er zijn toen 229 bedrijven failliet verklaard.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven in 2017 is een kwart minder dan 2016. In 2013 bereikte dit aantal een hoogtepunt van 8.376 bedrijven. Daarna is het aantal faillissementen vier jaar achter elkaar afgenomen, in totaal met ongeveer 61 procent. Dit heeft volgens het CBS te maken met de economische groei in Nederland.

Sterkte daling

In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen afgenomen. Statistisch gezien zijn de dalingen in de financiële dienstverlening en in de handel het grootste. De financiële sector daalde van 758 naar 487. Het aantal bedrijven en instellingen dat failliet verklaard werd in de bedrijfstak handel is het hoogste, namelijk 693. Vorig jaar was dit cijfer met 952 faillissementen ook het hoogste aantal. Er is hierin echter wel een daling van 27 procent (259) te zien in de bedrijfstak handel.

Aantal per provincie

Bijna alle provincies telde afgelopen jaar minder bedrijven die failliet zijn verklaard. De grootste daling was in Noord-Holland met 247 bedrijven in vergelijking met 2016. In de twee andere grote provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant bedroeg de daling respectievelijk 162 (22 procent) en 150 (18 procent). Deze drie provincies tellen in Nederland de meeste bedrijven. Relatief gezien was de grootste daling in Friesland, met 63 procent. Het aantal faillissementen daalde hier van 197 naar 73 in 2017.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!