Places logo
Menu

Kenmerkend voor de vroegere ambacht: de meest voorkomende achternamen in Enkhuizen

Kenmerkend voor de vroegere ambacht: de meest voorkomende achternamen in Enkhuizen

Enkhuizen is een stad in de provincie Noord-Holland, behorende tot de regio West-Friesland. De stad ontstond in 1356, toen de dorpen Gommerkespel en Enkhuizen samensmolten en voor het eerst stadsrechten kregen. Tijdens de Gouden Eeuw bloeide de stad, mede door de aanwezigheid van de Verenigde Oost- en West-Indische Compagnie. Op haar hoogtepunt rond 1625 kende de stad 22.000 inwoners. Later in de Gouden Eeuw verhuisden veel kooplieden naar Amsterdam en nam de bevolking snel af. Tegenwoordig kent Enkhuizen met ruim 18.000 inwoners nog altijd minder inwoners dan in haar bloeiperiode.

De stad staat vooral bekend om haar vroegere haringvisserij en wordt dan ook de 'Haringstad' genoemd. Maar tegenwoordig is in Enkhuizen veel meer te vinden dan alleen haring. De stad trekt veel (watersport)toeristen aan en floreert in zaadteelt en bloembollenhandel. Ook het themapark Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum trekken jaarlijks vele bezoekers.

Wat zeggen de achternamen over de stad?

De stad kent een bewogen geschiedenis met een opvallend snelle bevolkingsgroei na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse familienamen zeggen vaak iets over vroegere ambacht of omgeving en kunnen een dorp of stad een bepaalde identiteit geven, zeker wanneer bepaalde namen veel voorkomen. Places Nieuws bekeek daarom welke achternamen veel voorkomen in Enkhuizen en wat deze namen ons vertellen over de stad.

De Groot komt het meest voor

De achternaam De Groot komt het meest voor in Enkhuizen. De Groot is van oorsprong een eigenschapsnaam. Dit houdt in dat de naam is afgeleid van een eigenschap van de vader van de familie. In dit geval kan Groot duiden op de fysieke of geestelijke kenmerken van de vader.

Veel oud-Hollandse ambachten

Beroepsnamen zijn achternamen die duiden op een beroep dat, vaak door de eerste naamdragers, werd uitgevoerd. De veel voorkomende beroepsnamen in Enkhuizen duiden vermoedelijk op de vroegere ambachtslieden die de stad en de regio lieten bloeien aan het begin van de Gouden Eeuw. Smit, de nummer vier in de lijst, duidt bijvoorbeeld op het beroep van Smid. Ook de ambachten visser, bakker, boer, kok en dekker zijn te herleiden uit de meest voorkomende achternamen.

De Vries kenmerkt de ligging

Op nummer twee vinden we De Vries. Dit is volgens de Antroponymie, de leer naar de betekenis van achternamen, een herkomstnaam. Dat de naam veel voorkomt in de stad duidt vermoedelijk op de oorspronkelijke ligging in West-Friesland.

Roosendaal duidt vermoedelijk op bloeiperiodes

Zowel aan het begin van de Gouden Eeuw als na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad snel. Dit heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat er ook familienamen naar de stad zijn gekomen die duiden op andere regio's in Nederland. Roosendaal bijvoorbeeld ligt in het zuiden van Brabant, maar komt als achternaam toch veel voor in Enkhuizen.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Enkhuizen

Komt u uit Enkhuizen en wilt u weten of uw achternaam veel voorkomt in uw stad of gemeente? Bekijk dan snel of uw achternaam in de lijst staat. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Groot
 2. Vries
 3. Jong
 4. Smit
 5. Wit
 6. Visser
 7. Bakker
 8. Boer
 9. Roosendaal
 10. Buis
 11. Stavenuiter
 12. Boon
 13. Lub
 14. Dekker
 15. Kok
 16. Kooiman
 17. Ruiter
 18. Bos
 19. Deen
 20. Kramer

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!