Places logo
Menu

Jong is populairste achternaam in Leerdam Glasstad

Jong is populairste achternaam in Leerdam Glasstad

Leerdam is het centrum van de Nederlandse glaskunst en wordt al sinds 1765 de 'Glasstad' van ons land genoemd. Toeristen weten de Utrechtse stad steeds beter te vinden en beoordelen Leerdam gemiddeld met een acht. Zij kiezen voornamelijk voor een bezoek vanwege interesse in glas of glaskunst. Andere redenenen die aangegeven worden zijn de historische binnenstad, de rivier de Linge, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en fietsen en wandelen. Places.nl nam de achternamen van de inwoners van Leerdam onder de loep. Zeggen deze iets over het eeuwenoude ambacht waar de stad om bekend staat?

Jong meest voorkomende achternaam

Op nummer één in de lijst staat Jong, wat door de CBG Nederlandse Familienamenbank landelijk gezien wordt als de meest voorkomende achternaam. Deze achternaam werd vaak gebruikt om de zoon (de jonge) van de vader (de oude) te onderscheiden. Hartog (plek twee) betekent hert en is een typisch Joodse naam. Hert refereert aan een zegenspreuk van Jacob, waarin zijn zoon Naftalie vergelijken wordt met een hinde: snel, sierlijk en vrij.

Adresnamen

Dijk maakt de top drie compleet en wordt volgens de CBG Nederlandse Familienamenbank gezien als een adresnaam. Adresnamen geven aan waar iemand woonde en gaan voornamelijk terug op namen van huizen, velden, waterlopen en straten. Bij de achternaam Dijk gaat dit waarschijnlijk over een dijk, die ons tegen de rivieren beschermt. Mogelijk kan de naam ook een verwijzing zijn naar 'diek', dat vijver betekent. Bogerd (plek vier) is ook een adresnaam. Deze familienaam is afgeleid van het woord boomgaard. Andere veelvoorkomende adresnamen in Leerdam zijn Berg (plek zes), Versluis (plek 8) en Tromp (plek 18).

Aziatische naam populair

Niet bij alle achternamen is het even eenduidig waar ze voor staan. Lam (plek 10) is volgens de CBG Nederlandse Familienamenbank zo'n naam met meerdere betekenissen. De toename van deze familienaam is mede te danken aan immigratie uit Hongkong, China en Vietnam. Lam is namelijk ook een Aziatische naam. De achternaam Jong, bovenaan in de top twintig, is door immigratie ook populairder geworden.

Nieuwsgierig of uw achternaam in de top twintig staat? Bekijk deze hieronder!

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!