Places logo
Menu

Jong, Groot en Visser meest voorkomende achternamen Marktstad Purmerend

Jong, Groot en Visser meest voorkomende achternamen Marktstad Purmerend

Al eeuwenlang noemt Purmerend zich Marktstad. Deze naam heeft de stad te danken door de markthandel waar de stad economisch groot door geworden is. In Purmerend waren vele markten, waaronder een kaasmarkt, schapenmarkt, vismarkt, paardenmarkt, kalvermarkt, groentemarkt en pluimveemarkt. De Purmerenders leefden van de uitgaven van vele handelaren en kopers die speciaal voor de markten naar de stad toe kwamen. Nog steeds trekt de grote markt op dinsdag vele bezoekers. Komt de handelsgeest van toen nog terug in de achternamen van de inwoners van nu? Places Nieuws zocht het uit!

Veel voorkomend in het hele land

De meest voorkomende achternaam in Purmerend is (de) Jong. Landelijk gezien is dit ook de populairste achternaam. Ook voor de rest van de namen in de Purmerendse top twintig geldt dat ze in ons land redelijk vaak voorkomen. Over typisch Purmerendse achternamen kunnen we dan ook niet spreken. (De) Groot en Visser maken de top drie compleet en zijn ook te vinden in de landelijke top twintig.

Verhalen over beroepen

Achter de achternamen zit natuurlijk ook een interessant verhaal. Opvallend is dat veel van de achternamen verwijzen naar beroepen. Dat begint al bij Visser op plaats drie in de top twintig. De beroepsnaam spreekt erg voor zich, net als Bakker, (de) Boer, Smit en Dekker. Mulder en Meijer zijn ook beroepsnamen en verwijzen naar het beroep van molenaar en hofmeester/burgemeester. En wist u dat Kramer verwijst naar het beroep van (markt-)handelaar? Een mooie link met de rijke historie die Purmerend heeft op het gebied van markthandel.

Verwijzingen naar de omgeving

Niet altijd is een achternaam zo eenvoudig te verklaren. Zo kan de achternamen (van / van de / van der) Veen verwijzen naar het beroep van turfgraver, maar ook naar de herkomstplaats van de naamdrager. Degene die deze achternaam toegewezen kreeg, woonde toen bijvoorbeeld in een veengebied. Ook de achternamen Berg en Bos verwijzen naar een gebied. Zo'n achternaam wordt een toponiem genoemd.

Meerdere betekenissen

Wist u dat één achternaam soms zelfs vier mogelijke betekenissen kan hebben? Purmerendse voorbeelden hiervan zijn (de) Haan en (de) Vos. Haan kan ontleend zijn aan een huis met de afbeelding van een haan in de gevel of op een uithangbord. Er kan ook gedacht worden aan een beroepsbijnaam voor iemand die hanen of kippen hield. Wie nog verder denkt, kan denken aan eigenschappen van degene die de naam toegewezen kreeg. Iemand kan bijvoorbeeld een looppas hebben die aan een haan doet denken of pronken net als een haan. Tegenwoordig hebben we daar de gezegde 'haantjesgedrag' voor bedacht. Een laatste mogelijkheid is dat de naam verwijst naar een roepnaam gebaseerd op de doopnaam Johannes. Vos kan ook verwijzen naar iemands naam, namelijk naar die van Vos(se) of Fos(se). Andere mogelijkheden zijn dat de achternaam verwijst naar iemand die in een huis of herberg genaamd De Vos woonde, een persoon die zo sluw of zo rood als een vos was, iemand die een tamme vos was of een persoon die het beroep van jager beoefende.

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!