Places logo
Menu

Janssen, Peters en Smeets populairste achternamen in Susteren

Janssen, Peters en Smeets populairste achternamen in Susteren

Helemaal onderin Nederland vindt u Susteren, een oud stadje in de provincie Limburg dat aan Duitsland en België grenst. De historie van het stadje valt te herleiden aan de markt en de statige panden in het binnencentrum. Wist u dat de oudste basiliek van Nederland hier staat? Met haar kunstschatten is deze zeker een bezoek waard. Places.nl was benieuwd naar de misschien wel net zo historierijke achternamen van de Susteren. Staat uw achternaam in de top 10 meest voorkomende achternamen? U leest het in dit artikel.

Limburgse invloeden

De plaatsnaamborden zijn overal in Susteren en de gemeente Echt-Susteren tweetalig: in het Nederlands en in het plaatselijke Limburgs. Zouden de Limburgse invloeden terugkomen in de achternamen? De achternaam op de eerste plaats is er meteen een die vaker voorkomt in Limburg dan in de rest van het land: Janssen. De variant met -s komt in de zuidelijkste provincie van ons land minder vaak voor dan in de andere provincies, maar de variant met -ss is juist weer populairder. Geen verrassende nummer één dus! De naam kan gecategoriseerd worden als patroniem en betekent 'zoon van Jan'.

Vadersnamen

De naam Peters (plek twee) heeft een vergelijkbare betekenis. Deze werd vroeger gegeven aan zonen van, hoe kan het ook anders, Peter. De voornaam Peter is een roepnaamvorm van de doopnaam Petrus, van het Griekse woord 'petra' dat rots betekent. Houben (plek vier) is ook een patroniem.Deze naam is gebaseerd op de roepnaam Houb/Hoeb, de Limburgse en Brabantse vorm van Huib. Meuwissen (plek vijf) en Nelissen (plek negen) maken de patroniemen in de top tien compleet. Deze komen iets vaker voor in Limburg dan in de rest van het land.

Verwijzingen naar beroepen

Smeets (plek drie) is ook een typisch Limburgse familienaam, namelijk een variant van de beroepsnaam Smit. Een andere beroepsnaam in de top tien is Hellebrekers (plek zes). De betekenis van deze achternaam is te interessant om niet te vertellen. Deze werd namelijk gegeven aan iemand met een hellebreker/halbreker, dit is een stok met ijzeren beslag. Hiermee werd de bevroren grond van het veen gestoten. Een andere betekenis is spreekwoordelijk, de naam zou namelijk ook gegeven kunnen zijn aan iemand die 'de hel breekt'.

Top 20 meest voorkomende achternamen Susteren

 1. Janssen
 2. Peters
 3. Smeets
 4. Houben
 5. Meuwissen
 6. Hellebrekers
 7. Coenen
 8. Meuffels
 9. Nelissen
 10. Hamers

Deze top tien is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!