Janssen, Peters en Jansen populairste achternamen in NijmegenJanssen, Peters en Jansen populairste achternamen in Nijmegen

Nijmegen is de tiende grootste gemeente van Nederland en de grootste stad van de provincie Gelderland. De gemeente telt 175.005 inwoners. Nijmegen is mogelijk een van de oudste steden van Nederland, en vierde in 2005 het 2000 jarig bestaan. Telefoonboek.nl was benieuwd of de populairste achternamen in deze gemeente een verband hadden met de rijke geschiedenis, en zocht het op in de database.

De populairste achternamen van Nijmegen

De top drie van meest voorkomende achternamen in Nijmegen zijn Janssen, Peters en Jansen. Volgens de Familienamenbank zijn deze achternamen patroniemen, deze verwijzen naar de naam van iemands vader. Zo betekenen de achternamen Janssen of Jansen "Jans zoon" en verrassend genoeg betekent de achternaam Peters "Zoon van Peter". Alhoewel deze informatie niet voldoende is om uit te concluderen dat er ook werkelijk een verband is, is het wel opmerkelijk dat zowel Jan als Peter ontzettend populaire voornamen waren vroeger.

Niet specifiek voor Nijmegen

Desondanks het feit dat Nijmegen een van de oudste steden is, komen patroniemen overal in Nederland voor. Zo is Jansen een van de populairste achternamen in heel Nederland. Dit kan worden afgeleid uit het feit dat Jan vroeger jarenlang met stipt op nummer een stond wat betreft populaire mannelijke voornamen. Maar ook in de top 10 populairste achternamen van Nijmegen kan je veel namen afleiden als "zoon van …". Zo waren bijvoorbeeld Hendrik, Willem, Gerrit en Jacob vroeger (en nu nog steeds) veel voorkomende voornamen.

De top 10 meest voorkomende achternamen in Nijmegen

 1. Janssen (174)

 2. Peters (141)

 3. Jansen (130)

 4. Hendriks (104)

 5. Kersten (59)

 6. Willems (55)

 7. Gerrits (54)

 8. Jacobs (48)

 9. Berg (46)

 10. Jong (44)

Staat uw naam er niet bij? Misschien wel bij de nummer 11 tot en met 20:

 1. Arts (42)

 2. Dijk (38)

 3. Geurts (38)

 4. Vries (38)

 5. Hermsen (34)

 6. Smits (34)

 7. Leenders (33)

 8. Vos (33)

 9. Bosch (32)

 10. Rutten (32)

Let op: Het gaat hier om het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

Foto: Pixabay

Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek