Places logo
Menu

Jansen, Gerven en Ven populairste achternamen in Valkenswaard

Jansen, Gerven en Ven populairste achternamen in Valkenswaard

Het Noord-Brabantse Valkenswaard is bijna anderhalve eeuw een belangrijke plaats geweest in de sigarenindustrie. De twee grootste sigarenfabrieken van Nederland waren hier gehuisvest: Hofnar en Willem II. In 2003 is in Valkenswaard de laatste sigaar gemaakt, waarmee een einde is gekomen aan de bijnaam 'Stad van de sigaren'. Veel herinneringen zijn gebleven en worden naverteld door de ruim 30.000 inwoners van de gemeente. Telefoonboek.nl wilde weten of de rijke historie van de industrie nog steeds terugkomt in de achternamen van de huidige inwoners. In dit artikel lees je welke achternamen populair zijn in de gemeente en wat ze betekenen.

Redelijk unieke achternamen

In Valkenswaard wordt de top 20 aangevoerd door Jansen, de achternaam die in Nederland op de tweede plaats staat. Ook (van) Dijk en Janssen scoren landelijk gezien hoog als nummer 5 en 7. Hendriks valt ook binnen de top 20 van ons land, maar de andere namen vallen daar buiten. Er kan dus gesteld worden dat de namen in Valkenswaard redelijk uniek en specifiek voor de regio zijn.

Germaanse voornamen

De familienaam Daal is afkomstig uit de Nederlandse Antillen en Suriname. Waarschijnlijk is dit een toponiem dat verwijst naar een laaggelegen gedeelte (dal). Maar de naam kan ook afgeleid zijn van de naam Dalle/Dale, een Germaanse voornaam. In dat geval zou deze achternaam een patroniem zijn. Wijnen is een zekereen patroniem, wat inhoudt dat deze naam verwijst naar de naam van de vader van de naamdrager. In het geval van Wijnen was dat de voornaam Wijn. Dat is een verkorte vorm van de Germaanse namen Boudewijn, Adelwin of Winand.

Adresnamen komen veel voor

Naast patroniemen, komen ook adresnamen veel voor in Valkenswaard. Dungen verwijst bijvoorbeeld naar een dorp in de provincie, namelijk Den Dungen. Deze plaats ligt dichtbij DenBosch. Iets minder voor zich, spreekt de naam Hout. Deze werd gegeven aan mensen die dichtbij het bos woonden. Broek verwijst naar water en de betekenis van de achternamen (van) Dijk en (van de(r)) Heijden (heide) spreekt waarschijnlijk voor zich.

Top 20 meest voorkomende achternamen Valkenswaard

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!