Places logo
Menu

Jan, Jansen en Janssen: De 20 meest gebruikte achternamen van Westervoort

Jan, Jansen en Janssen: De 20 meest gebruikte achternamen van Westervoort

In 1735 werd Westervoort aangekocht door de stad Arnhem. Later, in 1816 werd de plaats een zelfstandige gemeente toen het zich aansloot bij het Koninkrijk der Nederlanden. De verbinding met Arnhem werd verzorgd met tijdelijke schipbruggen en de eerste echte brug kwam pas in 1901. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de strijd aan de IJssel begon, zijn de Westervoortse bruggen neergehaald. Westervoort zat midden in het gevecht. Vandaag de dag is Westervoort een dorp dat de grenzen blijft openen, maar wie zijn die bewoners toch? Places.nl zocht voor u uit wat de twintig meest voorkomende achternamen van Westervoort zijn.

Jansen en Janssen

Het valt op dat een hele hoop inwoners van Westervoort de achternaam Jansen of Janssen dragen. Deze familienamen zijn een patroniem met de betekenis: de zoon van Jan. Er zijn ruim 186.000 Nederlanders die Jan als voornaam hebben. De populariteit van de naam is pas sinds 1958 gestaag aan het zakken. In 2016 werden nog maar 356 baby's Jan genoemd, terwijl dit rond 1900 ongeveer 5.500 tot 6000 baby's per jaar waren. Het zou dus goed kunnen dat iedereen met de naam Jansen of Janssen daadwerkelijk afstamt van één of meerdere Jans.

Westervoort heeft echte vechters

Op nummer 14 van de top 20 staat de achternaam Kamp. Kamp is een achternaam voor echte stoere mannen en vrouwen. Het is namelijk afgeleid van een Nederlandse-Nederduitse persoonsnaam met de betekenis van strijder of vechter. Ook kan het zijn afgeleid van het Latijnse campus, wat slachtveld betekent. De strijders van Westervoort kunnen trots zijn op hun achternaam en deze nog generaties lang doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen.

De top 20 meest voorkomende achternamen van Westervoort

Naast Jansen, Janssen en Kamp, zijn er natuurlijk nog 17 andere achternamen die in de top 20 passen. In de afbeelding hieronder kunt u ze vinden. Staat die van u er misschien tussen?

De top 20 is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!