Places logo
Menu

Inwoners van Harderwijk hebben vaak Foppen, Brink of Hop als achternaam

Inwoners van Harderwijk hebben vaak Foppen, Brink of Hop als achternaam

Wat vind jij van je voornaam of achternaam? Een naam is onderdeel van iemands identiteit, het is daarom belangrijk dat namen met zorg worden gekozen. Een achternaam wordt niet gekozen maar wordt doorgegeven van mens op mens. Achternamen stammen af van een ver verleden en hebben daardoor een interessante achtergrond. Welke achternamen zijn terug te zien bij de inwoners van de Hanze- en vestingstad Harderwijk? Telefoonboek.nl zocht uit wat de meest voorkomende achternamen in deze stad zijn.

Drie meest voorkomende achternamen

Foppen, Brink en Hop zijn volgens de gegevens op Telefoonboek.nl de meest voorkomende achternamen in Harderwijk. Volgens de Nederlandse Familienamenbank is de naam Foppen een patroniem, dat betekent dat de naam verwijst naar de voornaam van iemands vader. Hoewel het niet vaak voorkomt, komt de voornaam Foppen soms voor als naam bij mannen die in Nederland zijn geboren. De naam Brink is ook veel te zien in Harderwijk. Een brink is een open ruimte in dorpen in het oosten van Nederland en Duitsland. Vroeger was het veelal een grasveld waar boeren dagelijks hun vee verzamelde, tegenwoordig is een brink veelal een betegeld plein in het midden van het dorp. De achternaam Brink zou afgeleid kunnen zijn van deze term.

Op de derde plaats staat de naam Hop, deze familienaam kan verschillende betekenissen hebben. Het zou kunnen verwijzen naar de Germaanse voornaam Hubrecht of Hubert. Het kan echter ook verwijzen naar de netelachtige plant die bij het brouwen van bier gebruikt wordt om bier een aangename bittere smaak te geven. Mensen die zich hiermee bezig hielden, werden hoptelers genoemd. De naam Hop kan een beroepsnaam zijn en afgeleid zijn van iemand die ooit hopteler was.

Bijzondere achternamen

De drie meest voorkomende achternamen in Harderwijk zijn vrij bijzonder en staan niet in de Nederlandse top drie van meest voorkomende achternamen. Dat zijn namelijk de achternamen de Jong, Jansen en de Vries. Er zijn desondanks genoeg mensen in Harderwijk die deze populaire namen hebben, deze namen staan namelijk alle drie in de top 20 van meest voorkomende achternamen in Harderwijk.

Top 20 meest voorkomende achternamen Harderwijk

Benieuwd of jouw naam er tussen staat? Bekijk hier de top 20. Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Foppen
 2. Brink
 3. Hop
 4. Berg
 5. Jansen
 6. Timmer
 7. Petersen
 8. Jong
 9. Kok
 10. Klaassen
 11. Vries
 12. Bakker
 13. Beek
 14. Bos
 15. Dekker
 16. Groot
 17. Bosch
 18. Mulder
 19. Smit
 20. Franken


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!