Places logo
Menu

Inwoner van Coevorden? Dit zijn de populairste achternamen in jouw stad!

Inwoner van Coevorden? Dit zijn de populairste achternamen in jouw stad!

In het zuidoosten van de provincie Drenthe, ligt de stad Coevorden. Deze naam duidt op een plaats waar boeren hun koeien door een rivier lieten gaan (koevoorde). De stad werd in 1795 overgenomen door de Fransen. Een periode die tot de troonsafstand van Napoleon in 1814 zou duren.

Napoleon was de grondlegger van veel achternamen. In 1811 verplichtte hij alle inwoners van het toenmalig Koninkrijk Nederland om zich te registreren met een achternaam. Vaak werden deze achternamen afgeleid van de herkomst, ambacht of eigenschap van de familie. Ondanks dat veel inwoners van Coevorden de afgelopen eeuwen naar Emmen trokken, zocht Places Nieuws uit wat de achternamen van de huidige inwoners van de stad ons vertellen over het verleden en de huidige identiteit.

Bos en Veen komt het meest voor

De achternamen die het meest voorkomen in Coevorden zijn Bos en (van de(r)) Veen. Beide achternamen komen 41 keer voor in Coevorden. De achternamen komen ook landelijk gezien veel voor. Bos kan verwijzen naar de herkomst van de familie, maar is waarschijnlijk een patroniem. Veen verwijst naar de rijke veengronden in de regio en behoort tot de adresnamen.

Patroniemen

Tussen de meest populaire achternamen staan ook een aantal patroniemen. Dit zijn namen die verwijzen naar de vader van de familie. Vermoedelijk is Bos, de nummer één in de lijst, zo'n patroniem. De naam verwijst waarschijnlijk naar de voornaam Bos. Een andere mogelijkheid is dat Bos een adresnaam is en verwijst naar de vroegere woonomgeving. Andere patroniemen in de lijst zijn: Jansen (zoon van Jan) en Benjamins (zoon van Benjamin). Vermoedelijk behoort ook Schepers (zoon van scheper) tot de patroniemen, maar dit zou ook een beroepsnaam kunnen zijn.

Beroepsnamen

Wat meer opvalt, is het aantal beroepsnamen in de lijst. Dit zijn namen die verwijzen naar de vroegere ambacht van de (vader van de) familie. Bakker, Boer, Kuipers, Dekker en Smit verwijzen allen naar het gelijknamige beroep, waarschijnlijk uitgeoefend door de eerste familieleden.

Adresnamen

Coevorden en haar omgeving kenmerkte zich in de middeleeuwen door landbouw en ambacht. Veel mensen kozen er in die tijd voor om hun achternaam te baseren op de plek waar ze op dat moment woorden. Dit heet in de antroponymie (de studie naar achternamen) een adresnaam. Naast beroepsnamen, die vermoedelijk verwijzen naar de vroegere ambacht in en rondom Coevorden, zijn ook adresnamen populair in de stad.

Woon jij in Coevorden en ben je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt? Dit is de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Coevorden. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Bos

2. Veen

3. Bakker

4. Assen

5. Boer

6. Vos

7. Kuipers

8. Jansen

9. Kiers

10. Meijer

11. Meijerink

12. Dekker

13. Smit

14. de Vries

15. Weide

16. Eising

17. Mulder

18. Benjamins

19. de Jong

20. Schepers

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!