Places logo
Menu

In Steenbergen zijn achternamen met een band met Noord-Brabantse steden populair

In Steenbergen zijn achternamen met een band met Noord-Brabantse steden populair

Steenbergen is een stad in het westen van de provincie Noord-Brabant. De oudste spellingswijze is Stenberghe en stamt uit 1267. De naam kan eenvoudig worden verklaard, door de herkenbare woorden steen en berg. . Berg staat hierbij voor een zandopduiking in veen en steen staat voor een stenen gebouw. De naam werd echter al gebruikt toen de vervening net op gang was gekomen en er nog geen sprake was van een burcht of ander stenen gebouw. Hoe Steenbergen aan zijn naam is gekomen is tot op de dag van vandaag dus nog niet helemaal duidelijk. Tijd om te onderzoeken hoe de inwoners van deze stad aan hun namen zijn gekomen, vond Places Nieuws. In dit artikel lees je alles over de twintig meest voorkomende achternamen en de opvallende betekenissen hiervan.

Unieke namen in Steenbergen

Veel achternamen in Steenbergen zijn uniek en komen in de rest van het land minder vaak voor dan in deze stad. Op nummer één staat de achternaam die ook landelijk gezien het vaakst voorkomt, namelijk (de) Jong. Jansen staat op plaats 2 in Nederland en op plaats 6 in Steenbergen. De derde achternaam uit de Steenbergse top 20 die ook voorkomt in de Nederlandse top 20 is (de) Groot. De andere 17 achternamen zijn stuk voor stuk tekenend en karakteristiek voor de omgeving van Steenbergen.

Brabantse plaatsnamen

De top 3 bestaat naast (de) Jong en Jansen uit de achternaam (van) Tilburg. De link met de Noord-Brabantse stad is natuurlijk overduidelijk. De achternaam Oerlemans verwijst mogelijk ook naar een plaats uit de provincie, namelijk Sint-Oedenrode. De achternaam zou ook afgeleid kunnen zijn van het Loenre Meer in Loon op Zand. De achternaam Loon is tevens een verwijzing naar deze plaats. Ook naar Helmond wordt verwezen, in de achternaam Helmons.

Verwijzingen naar beroepen

Bosters komt af van een andere achternaam, waarschijnlijk Bosschert (een beroepsnaam waarvan niet duidelijk te achterhalen is naar welk beroep deze verwees) of Basters (bastaard). Ook achter de naam Musters zit een interessant verhaal. Deze achternaam verwijst naar mutsaard, wat takkenbos betekent. Deze bijnaam werd vaak gegeven aan een houthandelaar of houtsprokkelaar. Kock verwijst naar kok en is op de oude wijze gespeld.

Plasmans en Dam

Plasmans lijkt veel op van der Plas. Waarschijnlijk woonde de naamdrager dicht bij een plas en is deze naam een adresnaam. De achternaam Dam kan een woonplaats-aanduiding zijn, wat inhoudt dat de eerste voorouder met deze naam bij een dam woonde. De eerste voorouder zou ook Dam of Adam als voornaam gehad kunnen hebben. In dat geval is de achternaam een patroniem.

Top 20 meest voorkomende achternamen Steenbergen

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!