Places logo
Menu

Achternamen in Hillegom verwijzen naar snelle bevolkingsgroei eind vorige eeuw

Achternamen in Hillegom verwijzen naar snelle bevolkingsgroei eind vorige eeuw

In het Noorden van de provincie Zuid-Holland ligt de kleine gemeente Hillegom. Op dit moment telt de middelgrote gemeente 21.963 inwoners. De meest waarschijnlijke betekenis van Hillegom is 'huis van Hille', waarin Hille verwijst naar de persoonsnaam Hildebert of Hildegard. De regio kenmerkt zich door de bloembollencultuur, die halverwege de 19e eeuw ontstond. Tegenwoordig is Hillegom een gewilde woongemeente, midden in de Duin- en Bollenstreek van Zuid-Holland. De omliggende bloembollenvelden en het jaarlijkse bloemencorso dat in de tweede helft van april door het dorp trekt, behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden.

Toch kende het dorp pas aan het einde van de twintigste eeuw zijn grootste groei, waarin het groeide van 9.000 naar 20.000 inwoners in 2005. Komen deze inwoners uit de regio? En vertellen ze ons wat over de cultuur en geschiedenis van de gemeente en het dorp Hillegom? Places Nieuws zocht het uit.

Warmerdam komt het meest voor

Typisch voor Hillegom is de achternaam Warmerdam. Van alle plaatsen in Nederland is Hillegom hofleverancier van deze naam. Waar de naam precies vandaan komt is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de naam is vastgelegd rond 1600 en dat de naam vooral werd gedragen door bakkers en boeren.

Opvallende betekenissen

Lommerse - deze achternaam is afkomstig van het woord lommer, dat 'schaduw van de bladeren' betekent. De toevoeging '-se' kwam halverwege de twintigste eeuw veel voor in de provincie Zeeland.

Van Schie - dit is een adres- of herkomstnaam en duidt op het riviertje De Schie dat een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse rivaliteit tussen de steden Delft, Rotterdam en Schiedam omtrent tolrechten. De vermoedelijke stamvader van de familie is Gerrit Jansz van Schie, geboren in 1550.

Teeuwen - deze achternaam zou kunnen verwijzen naar de teeuw, dit is een hybride kruising tussen een mannetjestijger en een vrouwtjesleeuw.

Beroepsnamen

Binnen de Antroponymie, de studie naar voor- en achternamen van mensen, onderscheiden we zogenaamde beroepsnamen. Dit zijn namen die verwijzen naar vroegere beroepen en ambachten van de familie. In de top twintig van Hillegom zien we de namen Bakker en Brouwer terug. Bakker spreekt voor zich, Brouwer verwijst naar het brouwen van bier.

Eigenschaps- en herkomstnamen

Ook zijn er in de lijst een aantal eigenschapsnamen terug te vinden. Dit zijn achternamen die verwijzen naar eigenschappen van mensen, zowel psychisch als fysisch. De Groot vinden we terug op plek 2, dit is de meest voorkomende eigenschapsnaam in Nederland. Ook de Jong komt veel voor in Nederland, maar staat in Hillegom slechts op plek 17. Naast eigenschapnamen kennen we binnen de Antroponymie ook herkomstnamen. Dit verwijst naar de herkomst van de familie. De Vries is in Nederland de bekendste en ook deze vinden we veel terug in Hillegom.

Woon jij in Hillegom en ben je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt? Dit is de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Hillegom. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Wat zeggen de namen over de geschiedenis en omgeving?

Hillegom kenmerkt zich vooral door de nummer één Warmerdam en achternamen met een opvallende betekenis. De verwijzing naar de bloembollencultuur is nauwelijks te zien. Wel verklaart het de snelle bevolkingsgroei aan het einde van de vorige eeuw; de lijst kent een aantal algemene Nederlandse achternamen maar ook een aantal namen die verwijzen naar de omliggende streken zoals Heemskerk en Lommerse.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!