Places logo
Menu

In Harlingen verwijzen achternamen naar Fries landschap en vorige bewoners

In Harlingen verwijzen achternamen naar Fries landschap en vorige bewoners

Harlingen behoort tot de elf Friese steden, dit zijn de elf plaatsen in de provincie die stadsrechten verkregen. Hier is de schaatsmarathon Elfstedentocht naar vernoemd. Harlingen ligt als een van de laatste steden op de route. Deze stad heeft de belangrijkste haven van de provincie en vanuit hier worden ook overtochten gemaakt naar de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Telefoonboek.nl zocht voor je uit welke achternamen veel voorkomen in Harlingen.

Helft van de namen uniek

Dijkstra staat in Harlingen met stip op nummer één, terwijl deze naam landelijk op plaats 22 staat. Ook (de) Vries, (de) Jong, Boer, Visser, (de) Groot, Brouwer, (van) Dijk, Haan en Bakker komen zowel in Harlingen als in het hele land vaak voor. Deze namen staan namelijk in de top 20 van Nederland. Iets meer dan de helft van de namen is wel unieker en komt in heel Nederland minder voor dan in Harlingen.

Achtervoegsel -stra

Hoekstra is daar één van. Deze naam geeft aan dat de naamdrager bij een hoek woonde. Een hoek is in deze context bijvoorbeeld een bocht van een waterloop. De naam zou ook kunnen duiden op het dorp Hoek dat is opgegaan in de stad Leeuwarden of boerderij De Hoek nabij Sneek. Het achtervoegsel -stra is typisch Fries en kan letterlijk vertaald worden als bewoner (sitter, sêta of sâta in het Oudfries).

Verwijzingen naar het Friese landschap

Ook Zijlstra en Kooistra verwijzen naar een adres/plaats waar iemand gewoond heeft. Een andere adresnaam in de top 20 is Miedema. Dit verwijst naar mieden, dat zijn lage hooilanden tussen de Lauwerszee en Bolsward. Het spreekt meer voor zich dat ook Wal naar een plaats verwijst. De populariteit van deze naam is eenvoudig te verklaren door de ligging van Harlingen.

Scheffer en Attema

Twee andere achternamen met interessante verhalen zijn Scheffer en Attema. Scheffer is van oorsprong een Duitse naam, die kan verwijzen naar de beroepen van schaapsherder (Schäfer) of opzichter (Schaffer). Attema is echt een typisch Fries patroniem, een naam die verwijst naar de vader van de naamdrager. De vaders van deze naamdragers hadden waarschijnlijk At(t)e als naam. Dat hoor je in de rest van het land niet zo vaak.

Top 20 meest voorkomende achternamen Harlingen

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.
Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!