Places logo
Menu

In Achtkarspelen zijn typisch Friese achternamen favoriet

In Achtkarspelen zijn typisch Friese achternamen favoriet

De gemeente Achtkarspelen is de grootste gemeente in Noordoost Friesland en is een gebied met ruimte en indrukwekkend veel groen en water. De gemeente telt, zoals de naam misschien doet vermoeden geen acht, maar twaalf bijzondere dorpen. Waar komt de naam Achtkarspelen dan vandaan? De naam verwijst naar de acht oorspronkelijke karspelen van de Middeleeuwse bestuurlijke regio Oldehove. Een karspel was een kerkgemeente, een parochie of een gedeelte ervan. Klinkt de historie en gelovige achtergrond van de Friese gemeente terug in de meest voorkomende achternamen? Places.nl zocht het uit.

Fryslân boppe

De meest voorkomende achternaam is Vries, uiteraard een verwijzing naar Friesland. De provincienaam werd vroeger namelijk gespeld als Vriesland. De naam (de) Vries werd gegeven aan inwoners van de provincie. In de provincie staat deze achternaam ook op plaats één. Ook Veenstra (plek twee) is een typisch Friese naam die nergens zo vaak voorkomt als in 'Fryslân'. Dit is de Friese variant op de achternaam Veen, die gegeven werd aan personen die dicht bij veengebieden woonden.

Postma

Postma (plek drie) is ook een achternaam die in Friesland populairder is dan in de rest van ons land. Deze naam kan meerdere betekenissen hebben. In de eerste plaats werd gedacht dat deze naam werd gegeven aan een kind dat geboren werd na het overlijden van de vader. Dit wordt ook wel posthume geboorte genoemd. Daarnaast zou Postma een beroep bijnaam kunnen zijn voor postbode of een ander beroep met post.

Top 20 achternamen Achtkarspelen

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor het opzoeken van de betekenissen van de achternamen is de Nederlandse Familienamenbank van het CGB geraadpleegd.

Foto: Canva

Bron: CGB Familienamenbank

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!