Places logo
Menu

In 2060 kent Nederland 18,4 miljoen inwoners

In 2060 kent Nederland 18,4 miljoen inwoners

Uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het bevolkingsaantal van Nederland nog wel even blijft doorgroeien. In 2060 kan Nederland haar 18,4 miljoenste inwoner begroeten.

Simulatiemodel

Het CBS legt uit dat zij door middel van een simulatiemodel de voorspellingen over de Nederlandse bevolking kan maken. De bevolking aan het einde van ieder jaar wordt dat bepaalt door geboorte, sterfte, migratie en veroudering te verrekenen met het bevolkingsaantal aan het begin van dat jaar. Ook immigratie aantallen hebben effect op berekening.

Meer sterfte dan geboorte

Vanwege het feit dat er meer migranten naar Nederland komen dan er vertrekken en omdat de levensduur steeds hoger wordt, groeit de bevolking de komende decennia door. De aankomende jaren worden er tevens meer kinderen geboren, maar het aantal kinderen compenseert uiteindelijk niet het aantal sterfgevallen.

Volgens de prognose zijn er aan het einde van de jaren 2030 meer sterfgevallen dan geboortes per jaar.

Onzekerheden

Het CBS laat weten dat er wel enige onzekerheid in hun berekeningen kan zitten. Het aantal migranten kan heel erg fluctueren. Immigratie- en migratiecijfers kunnen daarom mogelijk ook voor een minder accurate voorspelling zorgen. Er kan altijd onverwachts een bepaald incident gebeuren waardoor plotseling een groter aantal aan immigranten naar Nederland komt.

Op de korte termijn zijn geboorte en sterfte voorspelbaarder, maar deze aspecten kunnen op de lange termijn weer lastig worden berekend. Het CBS laat weten dat, wanneer er rekening wordt gehouden met de onzekerheden, een verdere bevolkingsgroei in ieder geval tot 2040 waarschijnlijk is. In de jaren daarna is het niet gemakkelijk om te zeggen of de bevolking gaat groeien of krimpen. In 2060 ligt het bevolkingsaantal waarschijnlijk ergens tussen 17,2 miljoen en 19,7 miljoen.

Migranten

De Nederlandse bevolking is de afgelopen 20 jaar met 1,5 miljoen inwoners gegroeid. 86 procent van die 1,5 miljoen betreft mensen met een migratieachtergrond. De afgelopen tien jaar het aantal studie- en arbeidsmigranten uit EU-landen en Azië sterk toegenomen. Ook veel asielmigranten kwamen onlangs naar Nederland. Migratie uit traditionele herkomstlanden zoals Marokko, Turkijke en Suriname is daarentegen gedaald.

Dit jaar heeft 23 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond, in 2060 wordt dit percentage geschat op 34 procent. De komende decennia groeit de bevolking dan ook allen nog maar door mensen met een migratieachtergrond waardoor het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond daalt.

Momenteel is ruim de helft van Nederlanders met een migratieachtergrond geboren in Nederland, met minimaal één ouder die in het buitenland is geboren.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!