Places logo
Menu

IJsselsteinse achternamen: Vermeulen, Doorn en Smit vullen top drie

IJsselsteinse achternamen: Vermeulen, Doorn en Smit vullen top drie

IJsselstein is een vestingstad van meer dan 700 jaar oud. De spellingswijze van de naam van de Utrechtse stad is de afgelopen jaren nogal veranderd: Yselsteyne, Ycelsteyne en IJselstein zijn allemaal varianten op de uiteindelijke naam zoals die in 1903 vermeld is. De betekenis van de naam is zoiets als 'stenen burcht aan de IJssel'. De benaming 'stein' in plaats van steen duidt op invloed uit het Duitse Rijnland en Limburg. Maar waar komen de namen van de inwoners van IJsselstein vandaan? Places.nl onderzocht de meest voorkomende achternamen van IJsselstein!

Vertellen over omgeving

Met stip op nummer één in IJsselstein: Vermeulen. Dit is een adresnaam die aanduidt dat degene met deze naam naast een molen woonde. Doorn staat op plaats twee en is ook een achternaam die iets over de omgeving vertelt, specifieker nog over de herkomst van iemand. Hierbij gaat het om een plaats, zoals het Utrechtse Doorn, maar denk ook aan Deurne, Doornenburg, Doornik en Doornspijk.

Dubbele betekenis

Smit (plek drie) is een beroepsnaam voor de smid, de bewerker van metaal. Boere (plek zeven) kan ook een beroepsnaam zijn voor boer. Daarnaast zou het een patroniem/vadersnaam op basis van de voornaam Boer(e) kunnen zijn. Op plaats acht in de lijst staat ook een achternaam met meerdere mogelijke betekenissen: Bos. Dit kan een patroniem op basis van de voornaam Bos(se) zijn, maar kan ook wijzen op het feit dat iemand woonde in een plaats of bij een plek die bekend staat als 'het' of 'de Bos'.

Staat uw achternaam in de top twintig? Bekijk het in de lijst hieronder:

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De CBG Familienamenbank is geraadpleegd om de betekenissen van achternamen te verklaren.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!