Places logo
Menu

Historie van Aalsmeer terug te vinden in meest voorkomende achternamen

Historie van Aalsmeer terug te vinden in meest voorkomende achternamen

Aalsmeer is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente kent in 2019 ongeveer 31.000 inwoners en is onderdeel van de stadsregio Amsterdam. De naam Aalsmeer is waarschijnlijk afgeleid van Alsmar. Dit betekent palingmeer. De paling is ook terug te zien op het stadswapen van Aalsmeer. Aalsmeer is wereldwijd bekend vanwege de bloemenveilingen die hier worden gehouden. Daarnaast is het een veelbezochte plek voor watersporters die op één van de omgelegen meren kunnen genieten. Is de geschiedenis van Aalsmeer terug te zien in de meest voorkomende achternamen van de plaats? Places Nieuws zocht het voor u uit.

Spaargaren op nummer één

De achternaam Spaargaren komt het meest voor in Aalsmeer. Deze achternaam werd in de 16e eeuw al gebruikt. Wat de naam precies betekent, is onduidelijk. Spaar- in de naam kan duiden op het zuinig omgaan met iets. Het stuk -garen zou kunnen duiden op kleermakersgaren, vissersgaren om netten te maken of het visnet zelf. Het vermoeden is dat Spaargarens vissers waren, deze laatste mogelijke betekenis zou hierbij goed aansluiten. De Spaargarens kennen een familiewapen. In dit wapen wordt verwezen naar het wapen van Aalsmeer en het eerste beroep van de Spaargarens: palingvissers. Een typische naam dus, die verwijst naar het palingmeer (Alsmar) van vroeger. Ook de naam Visser, op plek acht, duidt op de palingvis historie van de plaats.

Veel patroniemen

In de lijst komen meerdere patroniemen voor. Een patroniem is een naam die aangeeft hoe de vader heette. Voorbeelden hiervan zijn de achternamen Vries, op plek twee, Vreeken, op plek elf en Blom op plek 13. Blom is bijvoorbeeld afgeleid van de Germaanse persoonsnaam Blommert. Daarnaast zou het een adresnaam kunnen zijn voor iemand wonend in een huis dat De Blom heet. Ook kan het duiden op de bijnaam van een bloemenhandelaar.

De top 20 meest voorkomende achternamen in Aalsmeer

Dit zijn de top 20 meest voorkomende achternamen in Aalsmeer. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!