Places logo
Menu

Het geheim van de postcode

Het geheim van de postcode

Iedereen heeft er één, de postbode kent er waarschijnlijk een hoop uit zijn hoofd en als je mazzel hebt, kun je er miljoenen mee winnen: de postcode! Maar waar komt dit simpele maar oh zo belangrijke nummertje eigenlijk vandaan, en hoe wordt een postcode opgebouwd? Telefoonboek.nl zette de feiten op een rijtje.

Opbouw

De postcode is in 1977 ingevoerd in Nederland. De postcode is samengesteld uit vier cijfers en twee letters. De eerste twee cijfers geven de regio aan, de laatste twee cijfers de wijk en de letters geven de buurt en de straat aan. Vooral lange straten vallen vaak onder meerdere postcodes. Tot 2005 werden de letters F, O, I, Q, U en Y niet gebruikt bij postcodes, daarna veranderde de wet waardoor dat wel mocht.

Tegen de klok in

De "laagste" postcodes zijn gevestigd in Noord-Holland, waarna de postcodes "tegen de klok in door Nederland" oplopen, zodat de hoogste postcodes in Groningen en Friesland te vinden zijn. De laagste Nederlandse postcode is 1000 AA, het hoofdpostkantoor van Amsterdam, de hoogste is 9999 XL in Stitswerd te Groningen.

Postcodezoeker

Wanneer iemand een brief of kaart wil sturen, maar alleen de straatnaam en het huisnummer weet, heeft Telefoonboek.nl in de vorm van de postcodezoeker de ideale oplossing. Vul de straatnaam, het huisnummer en de plaats in, en binnen enkele milliseconden kunt u de postcode op de enveloppe zetten. Vooral rond de feestdagen merken we dat er veel mensen op zoek zijn postcodes. De postcodezoeker werkt ook andersom: wanneer u alleen een postcode en huisnummer heeft, kan ook de straatnaam opgezocht worden.

Tien meest gezochte postcodes

6924 BG (Loo)

3524 LT (Utrecht)

7555 JT (Hengelo)

5382 JJ (Vinkel)

4206 ZM (Gorinchem)

5507 MV (Veldhoven)

7415 CL (Deventer)

1095 LB (Amsterdam)

8031 ZH (Zwolle)

4817 KH (Breda)

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!