Places logo
Menu

Hellevoetsluis: veel inwoners met de achternamen Visser, Jong en Jansen

Hellevoetsluis: veel inwoners met de achternamen Visser, Jong en Jansen

Hellevoetsluis, een plaats in het onderste puntje van Zuid-Holland. De plaats ligt tegenover de provincie Zeeland, de twee worden gescheiden door zeearm Het Haringvliet. De vestingstad heeft een rijke historie en beschikt dan ook over historische gebouwen, schepen en musea. De stad heeft circa 40.000 inwoners en heeft naast historie ook genoeg te doen. Er is veel natuur en door de ligging ook veel activiteit op het water, als inwoner van Hellevoetsluis kan hier uitgebreid gebruik van gemaakt worden. Hebben de meest voorkomende achternamen uit deze historische stad dan ook te maken met het vele water rond om de stad? Places Nieuws zocht dit uit.

Beroepsnamen

De meest voorkomende achternaam blijkt inderdaad af te stammen van een watergerelateerd beroep. Opvallend is wel dat er vervolgens pas op de elfde plek weer een gerelateerde achternaam verschijnt. Op de zestiende plek verschijnt de derde watergerelateerde naam uit de top 20 meest voorkomende achternamen. Het lijkt erop dat Hellevoetsluis door de jaren heen meer een mix is geworden van beroepen. Boer, Bakker, Smit, Mulder, Schouten en Blok zijn allen afgeleid van beroepen. Schouten verwijst naar het hoofd van de rechtbank en politie in die tijd. Deze naam komt vandaag de dag het meeste voor in de randstad met concentratie in Rotterdam en Amsterdam.

Verspreiding in Nederland

De achternaam op nummer één (Visser) komt nog steeds het meeste voor op plekken in Nederland waar veel water te vinden is. De Havenstad Rotterdam en de stad aan de IJssel Amsterdam, maar ook de provincie Friesland bekend om zijn vele meren en Lelystad hebben een hogere concentratie van "Vissers". De nummer twee in Hellevoetsluis is juist een naam die veel minder voorkomt in Nederland. De achternaam is dan ook naar Nederland gekomen door de immigratie van voormalige inwoners van Suriname. In sommige plaatsen komt deze naam in zijn geheel niet voor, terwijl Visser in elke plaats wel een paar keer voorkomt. Jansen komt ook overal voor, maar heeft juist weer de hoogste concentratie in het binnenland.

Top 10 meest voorkomende achternamen in Hellevoetsluis

 1. Visser
 2. Jong
 3. Jansen
 4. Boer
 5. Bakker
 6. Berg
 7. Dijk
 8. Smit
 9. Troost
 10. Vries

Staat uw achternaam hier niet bij? Wellicht wel in de top 20.

 1. Meer
 2. Barendrecht
 3. Groot
 4. Langendoen
 5. Marion
 6. Mulder
 7. Linden
 8. Schouten
 9. Blok
 10. Koole


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!