Places logo
Menu

Heerlen: veel inwoners met de achternamen Janssen en Jansen

Heerlen: veel inwoners met de achternamen Janssen en Jansen

2000 jaar geleden stichtten de Romeinen in Noord-Limburg een een militaire nederzetting die Coriovallum heette. Zij bouwden daar onder andere een badhuis en een pottenbakkerij. De bevolking groeide explosief en de nederzetting werd al snel een levendig landbouwdorp. Tegenwoordig kennen wij dit dorp als de stad Heerlen. Met 86.700 inwoners is het na Maastricht, Venlo en Sittard-Geleen de grootste gemeente van Limburg. Maar hoe heten die Heerlenaren eigenlijk? Places Nieuws zocht het voor u uit door de achternamen van de inwoners onder de loep te nemen.

Jans(s)en meest voorkomende achternaam Heerlen

Uit onderzoek van Places Nieuws op basis van de database van Telefoonboek.nl blijkt dat Janssen de meest voorkomende achternaam in Heerlen is. Deze afstammingsnaam wordt gevolgd door het bijna identieke Jansen. Beide achternamen staan in de top 10 van meest voorkomende achternamen in Nederland. Dit zijn ook de enige twee achternamen die tevens in de landelijke top 10 voorkomen. Na Janssen en Jansen komen de achternamen Smeets en Peters het vaakst voor in Heerlen. Deze achternamen bevinden zich wel in de top 100. Dat geldt ook voor de rest van de achternamen uit de top 10, behalve Moonen en Habets. Deze achternamen staan op plaats 5 en 9 in de top 10 van Heerlen, maar komen niet voor in de top 100 van Nederland.

Quaedvlieg

Op plaats 19 van Heerlense achternamen staat de naam Quaedvlieg. Deze bijzondere achternaam komt vrijwel alleen in Limburg voor. De achternaam is een toponiem: genoemd zijn naar de plek waar iemand woont. In Groenewoud, Valkenburg en Maastricht kwam een straat met die naam voor: Kwartierstraat Quaedvlieg. Deze straat werd ook wel de Kwade Vliegenstraat of Koe(i)vliegenstraat genoemd. De vliegen werden kwaad genoemd doordat ze de koeien lastig vielen.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Heerlen

1 Janssen

2 Jansen

3 Smeets

4 Peters

5 Moonen

6 Jacobs

7 Hermans

8 Hendriks

9 Habets

10 Peeters

11 Jongen

12 Willems

13 Beckers

14 Ritzen

15 Jong

16 Lemmens

17 Vries

18 Berg

19 Quaedvlieg

20 Driessen

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!