Places logo
Menu

Grote verscheidenheid aan achternamen in Nieuwdorp

Grote verscheidenheid aan achternamen in Nieuwdorp

Het Zeeuwse Nieuwdorp is gelegen in de gemeente Borsele. Het dorp, dat inmiddels zo'n 1200 inwoners heeft, is na 1642 gebouwd op een drooggelegde polder. De bevolking van het dorp begon pas echt te groeien in de negentiende eeuw. Telefoonboek.nl vraagt zich af: wie woont er nu in Nieuwdorp?

Anders dan de rest van Nederland

Opvallend is dat in Nieuwdorp geen achternamen overheersen die over het algemeen ook veel voorkomen in Nederland, zoals Jansen en Berg. De meest voorkomende achternaam in Nieuwdorp is Gurp. De website Forebears maakt de inschatting dat zo'n 129 mensen wereldwijd deze achternaam dragen. De meeste daarvan wonen in Nederland. De betekenis van de achternaam is nergens te vinden en moeilijk in te schatten.

De tweede meest voorkomende achternaam in Nieuwdorp is Westkerke, een achternaam die vaker in Zeeland voorkomt. Deze achternaam komt landelijk aanzienlijk veel vaker voor dan de meest voorkomende achternaam in Nieuwdorp. Ook over de betekenis van deze achternaam is weinig te vinden. In tegenstelling tot de achternaam Gurp is bij Westkerke wel beter een voorstelling te maken van waar de naam afkomstig zou kunnen zijn. Het zou bijvoorbeeld afgeleid kunnen zijn van een kerk uit het westen.

De derde meest voorkomende naam is Otte. De achternaam Otte is een patroniem. Dat wil zeggen dat de naam afgeleid is van de naam van iemands vader. In dit geval zal de voornaam Otto of Otte zijn geweest.

De vierde achternaam van Nieuwdorp komt wél voor in de top twintig meest voorkomende achternamen in Nederland. De naam Dekker staat op nummer negentien (op basis van de laatste telling in 2007) in de lijst van achternamen in Nederland. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het beroep dakdekker. De naam komt in heel Zeeland vaak voor. De achternaam is namelijk de derde meest voorkomende in de provincie.

Weinig 'grote' achternamen

Hoewel er een lijst gemaakt kon worden van de meest voorkomende achternamen in Nieuwdorp is het niet zo dat het dorp achternamen heeft die overheersen. Zelfs de meest voorkomende achternamen komen niet vaak voor in Nieuwdorp. Dat zou kunnen betekenen dat er veel verschillende achternamen voorkomen in het Zeeuwse dorp.

Top tien meest voorkomende achternamen Nieuwdorp

Let op, deze top tien is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Gurp
 2. Weststrate
 3. Otte
 4. Dekker
 5. Traas
 6. Dam
 7. Minderhoud
 8. Mol
 9. Vos
 10. Witte

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!