Places logo
Menu

Grote en welvarende families in Bloemendaal: Dit zijn de meest voorkomende achternamen

Grote en welvarende families in Bloemendaal: Dit zijn de meest voorkomende achternamen

De meeste dorpelingen leefden in die tijd van landbouw, veeteelt, het vervoeren van schelpen en het bleken. Later kende de regio opnieuw een bloeiende economische periode dankzij de opkomst van de bloembollencultuur. Tot ver in de vorige eeuw kende Bloemendaal twee totaal gescheiden groepen: kleine middenstanders en handwerkslieden enerzijds en rijke villabewoners anderzijds. Mede dankzij deze rijkere groep wordt de gemeente voornamelijk geassocieerd met landelijkheid en exclusiviteit. En aangezien de gemeente tegenwoordig de duurste buurt van Nederland huisvest, is dat niet geheel onterecht. Is deze welvaart en rijkdom terug te zien in de achternamen van de huidige inwoners van Bloemendaal? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Top 4 staat hoog in de landelijke lijst

Smit komt het meest voor in Bloemendaal, gevolgd door de Vries, de Groot en Jansen. Niet geheel verrassend staan deze achternamen hoog in de landelijke top 100, met Jansen en de Vries zelfs op plek twee en drie. Van de gehele top 20 van Bloemendaal staan er in totaal twaalf ook in de landelijke lijst. Deze achternamen duiden over het algemeen op grote families met welvarende takken.

Fries-Groningse invloed

Opvallend in de lijst is de naam Eringa. Achternamen die eindigen op inga komen van oorsprong uit Friesland. Hier gebruikte men deze uitgang in eerste instantie voor afleidingen van voornamen, maar later ook van toponiemen en beroepsaanduidingen. Zo ontstond bijvoorbeeld de achternaam Smedinga, afgeleid van het beroep smid.

Patroniemen en beroepsnamen

De achternamen de Groot en Jansen worden patroniemen genoemd. Dit zijn namen die verwijzen naar een eigenschap of kenmerk van de voorvader van de familie. De Groot verwijst naar een uiterlijk kenmerk (lichaamslengte en Jansen is vernoemd naar een voorvader en betekent 'zoon van Jan'. De nummer één van de lijst, Smit, verwijst naar het beroep van smid. Ook de Boer, Dekker en Bakker zijn beroepsnamen.

Deze en andere veel voorkomende achternamen zijn terug te vinden in onderstaande top 20 van Bloemendaal. Woon je in Bloemendaal en ben je benieuwd of jouw achternaam ook veel voorkomt, bekijk dan snel de top 20. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Smit

2. de Vries

3. de Groot

4. Jansen

5. Kroon

6. Blok

7. de Boer

8. Bos

9. Brand

10. Dekker

11. Eringa

12. Lenterman

13. Meijer

14. Verveld

15. Vos

16. Alfrink

17. Bakker

18. Batenburg

19. Brouw

20. Dijkstra

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!