Places logo
Menu

Emmen staat voor ‘het lage land’, maar wat betekent uw achternaam?

Emmen staat voor ‘het lage land’, maar wat betekent uw achternaam?

Emmen ontstond op het zuidoosten van de Hondsrug en is oorspronkelijk een esdorp. Een esdorp is een dorp aan de rand van de Nederlandse zandgronden, ontstaan in de hoge middeleeuwen. Es staat voor een gemeenschappelijke akker, die vaak wat hoger lag dan het dorp. In 1139 werd er voor het eerst over de stad geschreven, die toen nog Emne of Empne werd genoemd. De naam betekent waarschijnlijk zoiets als de vlakte of het lage land. Een mooie betekenis die ver terug in de tijd gaat en iets over het landschap in de omgeving vertelt. Geldt dat ook voor de achternamen van de Emmenaren? Places.nl onderzocht het.

De Vries meest populair

In Emmen wordt de lijst aangevoerd door de achternaam (de) Vries, die ook in de rest van het land vaak voorkomt. In 2007 woonden in ons land namelijk 73.512 personen met deze achternaam. Daarmee is het na de Jong en Jansen de meest voorkomende achternaam van Nederland. Vries verwijst waarschijnlijk naar een inwoner van Friesland. Een andere mogelijke betekenis is dat deze achternaam gegeven werd aan de zoon van Vries. Deze voornaam kwam niet veel voor, vandaar dat de eerste verklaring waarschijnlijker is.

Bos en (de) Jonge

Ook Bos (plek twee) kan verwijzen naar een vadersnaam of een woonplaatsaanduiding. Bos(se) is namelijk een voornaam die teruggaat op de Germaanse persoonsnaam Burkhard of Boshard. Grote kans dat de zonen van Bos(se) deze achternaam kregen. Een andere verklaring is dat de achternaam toegekend werd aan een persoon wonend in een plaats of bij een plek die bekend staat als 'het' of 'de Bos'. Wat (de) Jonge betekent is wat eenduidiger: deze achternaam werd gegeven aan de zoon (de jonge) om hem te onderscheiden van zijn vader (de oude).

Vos: een bijzondere achternaam

Een achternaam heeft vaak niet één betekenis. Dat geldt zeker ook voor Vos (plek vier). Wie benieuwd is naar de betekenis van deze achternaam, komt vier mogelijke verklaringen tegen. Deze naam werd namelijk gegeven aan iemand die woonde in een huis of herberg met de naam De Vos of een variant hierop. We kennen allemaal het gezegde 'zo sluw als een vos'. Op basis hiervan wordt gedacht dat Vos ook gegeven werd aan iemand die sluw is of een andere eigenschap van een vos heeft. Verder kan de achternaam een bijnaam voor een jager zijn of een patroniem op basi van de voornaam Vos(se)/Fos(se).

Top 20 meest voorkomende achternamen Emmen

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenissen van de achternamen zijn afkomstig uit de CBG Familienamenbank.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!