Places logo
Menu

Een onderneming starten in 2018, waar beginnen?

Een onderneming starten in 2018, waar beginnen?

Voor de een is het een droom, voor de ander een nachtmerrie; het starten van een eigen onderneming. Telefoonboek.nl zocht een aantal belangrijke onderwerpen voor u uit, zoals: waar moet ik beginnen, rekening mee houden en wie kan mij helpen?

Jaar van groei op de arbeidsmarkt

Waar ondernemers in 2017 nog veel terugblikken op de financiële crisis, belooft 2018 een jaar van groei te worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de werkeloosheid het afgelopen jaar in alle provincies is afgenomen. Ook vanuit de overheid klinken al maanden berichten over een stijgende economische groei. Het nieuwe jaar lijkt daarom een geweldig moment om uw onderneming te starten.

Waar moet u beginnen?

Om te beginnen moet u weten wat voor een bedrijf u wil starten, welke producten of diensten u wil verkopen, wie uw concurrenten zijn en wat de onderneming uniek maakt op de markt. Door dit soort vragen uit te werken in een ondernemersplan, kunt u de mogelijkheden verder uitzoeken en uw strategie bepalen. Er zijn op internet verschillende formats te vinden over hoe u een ondernemersplan kunt schrijven. Ook kunt u een ondernemerstest doen om uw persoonlijke kwaliteiten te bepalen. De Kamer van Koophandel biedt zo"n (gratis) persoonlijkheidstest aan.

Nadat u de strategie bepaald hebt, wordt het tijd om een financieel plan op te stellen en een bedrijfsnaam te bedenken, deze heeft u namelijk nodig bij uw KvK-inschrijving. Vergeet natuurlijk niet te controleren naam of deze niet al bestaat.

Rechtsvorm en risico"s

Het is uitermate belangrijk dat u uw ondernemersrisico"s in kaart brengt. Zo is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen, het ondernemersplein kan u hierbij helpen. Ook als u er voor kiest om zelfstandig ondernemer te worden (ZZP"er), zult u een rechtsvorm moeten kiezen. De meeste ondernemers kiezen er dan voor om een eenmanszaak op te richten, dit is gemakkelijk en levert vaak in de beginperiode belastingvoordeel op. Een bijkomend nadeel van deze rechtsvorm is echter dat er aanspraak gemaakt kan worden op uw privévermogen indien u schulden heeft.

Tip: Bescherm uzelf en uw onderneming door "algemene voorwaarden" op te stellen. Hierin legt u vast wat de rechten en plichten van uzelf en uw klanten zijn. Deze voorwaarden zijn niet verplicht, maar kunnen u beschermen omtrent zaken zoals levertijd, betaling en aansprakelijkheid.

Controle en inschrijven

Voordat u uw onderneming gaat inschrijven bij de Kvk, is het belangrijk om te controleren of u aan alle eisen voldoet om uw onderneming te starten. Denk hierbij aan: heeft u alle juiste verzekeringen en voldoet u aan de beroepseisen? Ook kunt u te maken hebben met bestemmingsplannen; mag u zich bijvoorbeeld overal vestigen en is dit pand brandveilig? De gemeente kan u hierbij helpen.

Heeft u al deze stappen uitgewerkt? Dan bent u klaar om uw bedrijf aan te melden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Optioneel meldt u zich ook aan bij een bank om een zakelijke rekening te openen.

Aan de slag!

Zodra uw onderneming is opgericht, bent u klaar om op zoek te gaan naar klanten. Het kan voor uw onderneming interessant zijn om bijvoorbeeld een website te bouwen en sociale media in te zetten om uw bereik te vergroten. Maak gebruik van online trends en mogelijkheden. Telefoonboek.nl schreef onlangs een blogbericht over de sociale media trends van 2018. Ook kunt u (gratis) op onze website een bedrijfsvermelding registreren en verbeterd u hiermee het online bereik van uw onderneming.

Heeft u hulp nodig met het opzetten van uw onderneming? Dan kunt u onder andere terecht bij de Kamer van Koophandel, het Ondernemersplein van de overheid en het UWV.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!