Places logo
Menu

OM huiverig voor witwaspraktijen met bitcoin-pinautomaten

OM huiverig voor witwaspraktijen met bitcoin-pinautomaten

In een tijd dat cryptocurrency zoals de bitcoin immens populair zijn, komen er steeds nieuwe mogelijkheden om de munt te bemachtigen en uit te geven. Voor mensen die hebben geïnvesteerd in de bitcoin is dit voordelig. Bitcoin-pinautomaten kunnen er voor zorgen dat meer mensen de digitale munt gaan kopen, waardoor de valuta in waarde stijgt. Volgens het OM zit er echter een duistere kant aan deze nieuwe ontwikkeling. De pinautomaten bieden de mogelijkheid om grote bedragen contant geld anoniem om te wisselen voor de digitale valuta.

Momenteel kent Nederland dertien pinautomaten voor bitcoin, twaalf daarvan zijn in het afgelopen halfjaar geplaatst. Op de automaten wordt geen toezicht gehouden door bijvoorbeeld de Nederlandse Bank of de Autoriteit Financiële Markten. De bitcoin is namelijk geen officiële valuta en heeft daarom niet te maken met de regels die normaal gelden voor een bepaalde munteenheid.

Anoniem storten

Het OM legt uit dat personen met zwart geld hun geld wit kunnen wassen vanwege het feit dat transacties anoniem en zonder toezicht gemaakt kunnen worden. Het contante geld kan dan giraal gemaakt worden in de vorm van bitcoins. Pas als er een bedrag van 15.000 euro of hoger wordt gestort, dan wordt hier een melding van gemaakt.

Omdat bitcoin-transacties volledig anoniem zijn, wordt de munt zo nu en dan ingezet om online betalingen te maken voor illegale zaken. Het dark web is een deel van het internet dat niet door traditionele zoekmachines kan worden bezocht waar veel onwettige zaken plaatsvinden. Betalingen voor goederen zoals drugs en wapens worden hier gemaakt met digitale munten zoals de bitcoin.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!