Places logo
Menu

Nederlandse banken laten beleggers onbewust investeren in foute palmoliebedrijven

Nederlandse banken laten beleggers onbewust investeren in foute palmoliebedrijven

Al jaren blijken particuliere Nederlandse beleggers onbewust geld te steken in grootschalige milieuverontreiniging en het kappen van regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door de ABN AMRO, ING en Rabobank, wordt er vanuit deze banken geïnvesteerd in palmoliebedrijven die zich daaraan schuldig maken. Uit het onderzoek van SOMO in opdracht van de milieudefensie, blijkt dat de drie banken de afgelopen jaren minstens 4,9 miljard euro in foute palmoliebedrijven staken met het geld van nietsvermoedende Nederlandse beleggers.

Investeringsfondsen

Al decennia lang voeren niet-gouvernementele organisaties zoals Milieudefensie, campagnes tegen de verwoestende effecten van de productie van palmolie. Milieudefensie is daarom ook enorm geschrokken van de resultaten. De bank, die zich duurzaam voordoet tegenover de Nederlandse beleggers, adviseert hen in bepaalde fondsen, maar verzwijgt dat daar foute palmoliebedrijven inzitten. Palmolieproducenten verwoesten op grote schaal het regenwoud en vernietigen flora en fauna. De grote multinationals verjagen de lokale bevolking van hun land. De onwetende beleggers misleid door de bank, zijn hierdoor zonder dat ze het weten, medeplichtig aan landroof en verwoesting van het regenwoud.

Terugtrekken van investering

Het is van belang dat de Nederlandse overheid samen met de EU ervoor zorgen dat banken verplicht openheid geven over de duurzaamheid van beleggingen aan de consument. De drie banken pleitte dat ze investeren in bedrijven die op een duurzame wijze palmolie produceren en dat het de keus is van de klanten zelf. Klanten kunnen immers zelf beleggen of zich laten adviseren door beleggingskeuzes. Verzekeraar Aegon Nederland besloot eerder deze maand al haar geld uit de palmolie-industrie terug te trekken. Ben je als Nederlandse belegger dus bewust van de mogelijkheden waar je investeringsgeld naartoe kan gaan. Als je een voorstander bent van duurzaam investeren, vraag dan bij jouw bank goed door naar de diverse fondsen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!