Places logo
Menu

Belastingaangifte in 2020: Hier moet je aan denken

Belastingaangifte in 2020: Hier moet je aan denken

Op de eerste dag dat we belastingaangifte kunnen doen in 2020, bezochten we zo massaal de website dat deze na een tijdje niet meer werkte. Of we echt zo enthousiast zijn over de belastingaangifte? Eigenlijk niet. Het is iets wat moet en wat we fijn van onze to-do list kunnen afstrepen, maar daar blijft het bij. Zoals de slogan van de belastingdienst zelf al luidt: 'Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.' Het is uiteraard wel erg belangrijk om de belastingaangifte in te vullen. Places.nl legt uit wat omzetbelasting en inkomstenbelasting is en geeft enkele tips voor de belastingaangifte in 2020.

Wat is de aangifte omzetbelasting?

Als ondernemer doet u aangifte over uw omzetbelasting. Soms wordt dit ook wel de btw-belasting genoemd, waarbij je btw opgeeft die je jouw klanten in rekening hebt gebracht. De btw die leveranciers aan jou hebben geleverd, genaamd de voorbelasting, kan je aftrekken. Als ondernemer kan je korting krijgen op de btw, hoe dat precies werkt en wat er is veranderd zullen we je uitleggen.

Veranderingen in 2020

Tot 1 januari kon men gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Met deze regeling hoef je geen btw te berekenen voor je klanten. In deze regeling waren er een aantal vereisten waaraan je moet voldoen om korting te krijgen. De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 echter veranderd. Je kan kiezen voor een vrijstelling voor de btw als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan €20.000 omzet in een jaar hebt.

Wanneer doe je belastingaangifte?

Bij de belastingdienst heb je laten weten hoe vaak je belastingaangifte wilt doen. Dit kan per maand, per kwartaal en per jaar. Je krijgt geen uitnodiging om de belastingaangifte te doen, wat betekent dat je dit zelf in de gaten moet houden. Er zijn verschillende apps vanuit de belastingdienst die je kunnen helpen met het alert blijven op wanneer je aangifte moet doen.

Naast dat je meerdere keren per jaar aangifte kan doen voor de omzetbelasting, is het goed om in de gaten te houden of je als ondernemer in aanmerking komt voor inkomstenbelasting.

Kom je in aanmerking voor de inkomstenbelasting?

Bijna iedereen doet elk jaar de aangifte voor inkomstenbelasting. Voor ondernemers ziet dit er iets anders uit dan bij een reguliere werknemer; je hebt immers geen werkgever die een deel van de belasting al voor je achterhoudt. Het is allereerst belangrijk om uit te vinden of je in aanmerking komt voor de inkomstenbelasting. De inkomsten zijn verdeeld in drie boxen:

 • Box 1: Inkomsten uit werk en woning
 • Box 2: Inkomsten uit bijvoorbeeld aandelen
 • Box 3: Sparen en beleggen

De vraag is of jouw inkomsten kunnen worden gerekend als winst voor de onderneming. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de hoeveelheid winst, de zelfstandigheid van het bedrijf, continuïteit van het bedrijf en de aansprakelijkheid.

Aftrekposten bij inkomstenbelasting

Voor jou als ondernemer zijn er enkele aftrekposten extra belangrijk. We zetten ze hier op een rijtje:

 • Zelfstandigenaftrek: Dit bedrag is vanaf 2020 verlaagd. Dit was eerst altijd een vast bedrag van €7.280 maar zal geleidelijk aan verlaagd worden tot een bedrag van €5.000 in 2028. Je komt hiervoor in aanmerking als je ondernemer bent voor de belasting, voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar en nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt aan het begin van het jaar.
 • Startersaftrek: Ben je nog geen vijf jaar actief met je bedrijf? Dan kan je aanspraak maken op de startersaftrek. Tijdens de eerste vijf jaar van je bedrijf, mag je drie keer een extra bedrag van de winst aftrekken. In 2020 is dit bedrag €2.123. Dit om zo starters een financiële boost te kunnen geven.
 • MKB-winstvrijstelling: Dit is een wettelijk vastgelegde aftrekpost en verlaagt de winst zodat je minder belasting hoeft te betalen. Voor 2020 is dit vastgesteld op een percentage van 14% van de winst. Voor deze aftrekpost hoef je tegenwoordig niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uren per jaar.

Dus zo zit het

Een kleine recap: Als ondernemer doe je hoogstwaarschijnlijk al meerdere keren per jaar je aangifte voor de omzetbelasting, maar één keer per jaar aangifte voor inkomstenbelasting mits je hiervoor in aanmerking komt. Duidelijk? De volgende stap is om door te lopen hoe je dan precies de inkomstenbelasting doet. Belangrijk om te onthouden is de volgende datum: 1 mei 2020. Doe voor deze datum aangifte over 2019. Vraag uitstel aan als dit niet lukt.

Zo doe je belastingaangifte

Er zijn eigenlijk drie stappen die je doorloopt wanneer je belastingaangifte doet.

 1. Ten eerste log je in bij 'Inloggen voor ondernemers' op de website van de belastingdienst. Vervolgens ga je naar 'Mijn Belastingdienst Zakelijk'.
 2. Daarna vul je je aangifte in voor het tijdvak dat je wilt invullen. Kies nu voor 2019.
 3. Als je de aangifte hebt ingevuld, kun je deze ondertekenen en versturen.

Dat was het, de belastingaangifte zit erop. Moeilijk hoeft het niet te zijn. Om je te helpen met de belastingaangifte en inzicht te geven in waar je als ondernemer mogelijk recht op hebt, heeft Places.nl zeven tips voor je.

7 tips voor belastingaangifte als ondernemer

Zoals je eerder las ziet de belastingaangifte er voor jou als ondernemer er iets anders uit dan wanneer een reguliere werknemer dit doet. Daarom zetten we een aantal tips voor jou op een rij. Maken we het niet leuker van, wel makkelijker.

Kijk op welke aftrekposten je recht hebt

We noemden ze net al op: de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Check van tevoren welke aftrekposten er zijn en waar je aanspraak op kan maken. Zorg zeker dat je voldoet aan de juiste vereisten, je wilt niet later belasting terug moeten betalen.

Kijk of je recht hebt op de middelingsregeling

Als starter kan het zijn dat je inkomen nog niet stabiel is. De ene maand kan het veel meer zijn vergeleken met een andere maand. Als dit het geval is, heb je wellicht recht op de middelingsregeling. Hiermee kan je je inkomen over een heel jaar spreiden. Hoe je dit berekend is door de inkomens uit werk en woning voor 3 jaar bij elkaar op te tellen en vervolgens het gemiddelde te pakken. Over dit bedrag betaal je vervolgens belasting.

Zorg voor een juiste en volledige administratie

Een juiste administratie bijhouden is erg belangrijk. Op deze manier kan je makkelijker de jaarcijfers van je bedrijf samenstellen. Ook kan je makkelijker cijfers laten zien als je bijvoorbeeld naar een adviseur gaat.

Kijk of je recht hebt op belastingvoordeel door een meewerkende partner

Wanneer je fiscale partner onbetaald meewerkt in jouw bedrijf, of voor weinig geld, kan je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Hierbij moet je fiscale partner minstens 525 uur gewerkt hebben met een maximale vergoeding van €5.000.

Beoordeel per jaar of je in aanmerking komt voor toeslagen

Als ondernemer kunnen je inkomsten per jaar flink wisselen. Het is daarom een goed idee om per jaar te kijken of je in aanmerking komt voor toeslagen en nog steeds voldoet aan de eisen voor inkomstenbelasting.

Profiteer van belastingvoordeel

Er zijn enkele belastingvoordelen die goed zijn om te weten. Zo kunnen bedrijfsmiddelen afgetrokken worden van de belasting. Ook kan je recht hebben op een investeringsaftrek als je meer dan €2.300 geÏnvesteerd hebt. Check dus of je in aanmerking komt voor een van deze voordelen.

Weet dat het oké is om uitstel aan te vragen

Lukt het niet om voor 1 mei 2020 de belastingaangifte te doen? Geen probleem, maar zorg dan wel dat je tijdig uitstel aan hebt gevraagd. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je een verzuimboete ontvangt.

Belastingaangifte hoeft niet zo moeilijk te zijn. Belangrijk is om je eigen administratie helder te hebben en te weten welke voordelen er voor jou zijn. Zolang je dit overzicht houdt, gaat het lukken. Succes!

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!