Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van economische groeiZzp´ers weten meer te profiteren van de krappe arbeidsmarkt dan werknemers.

Nu de economie weer in de lift zit, profiteren zelfstandigen eerder en sterker van de economische groei. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Het aandeel zelfstandigen onder werkenden is sinds de crisis van 2008 gestegen van 14 procent naar 17 procent. Zelfstandig ondernemerschap geeft meer onzekerheid, onder andere over de hoogte van de beloning. In tijden van de economische crisis zagen zelfstandigen hun beloning dalen, terwijl de beloning voor werknemers redelijk op peil bleef.

Zzp'ers profiteren van krappe arbeidsmarkt

Door de aanhoudende economische groei, wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Zzp'ers weten hier meer van te profiteren, omdat voor hen de beloning per uur samenhangt met de economische ontwikkeling. In de crisisjaren vingen zij de hardste klappen op, maar nu kunnen zij juist snel inspelen op de stijgende vraag en hanteren zij hogere tarieven. Inmiddels verdienen zelfstandigen per uur 15 procent meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5 procent. Werknemers zijn voor beloningsstijgingen afhankelijk van nieuwe cao-afspraken, die nog op zich laten wachten.

Zelfstandigen verdienen gemiddeld minder per uur

Toch is er voor werknemers geen reden tot klagen. Gemiddeld verdient een werknemer 35 procent per uur meer dan de gemiddelde zelfstandige in Nederland: 35 euro tegenover 28 euro. Wel zijn de verschillen in uurloon tussen werknemers en zelfstandigen kleiner dan in 2008, toen het verschil in uurloon 38 procent bedroeg.

Toenemende koopkracht

Het verschil in uurloon van werknemers en ZZP'ers is gezien over een periode van tien jaar wel wat minder groot. Vanaf 2008 is de beloning per uur voor zelfstandigen gemiddeld met 19 procent toegenomen, terwijl de stijging voor werknemers neerkomt op ruim 16 procent. In dezelfde periode zijn de prijzen die consumenten gemiddeld voor hun producten betalen gestegen met ruim 14 procent. Dat betekent dat zowel zzp'ers als vaste werknemers hun koopkracht hebben zien toenemen.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek