Places logo
Menu

Prinsjesdag 2019: wat kunt u als ondernemer verwachten?

Prinsjesdag 2019: wat kunt u als ondernemer verwachten?

Vandaag is het weer de derde dinsdag van september en dat betekent: Prinsjesdag. De Dag staat traditioneel in het teken van de start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede Kamer. Het Kabinet presenteert onder andere haar belastingplannen voor de aankomende jaren.Dit is voor u als ondernemer altijd een interessante dag. Er worden namelijk veel concrete voorstellen gedaan omtrent nieuwe wetgeving. In dit artikel leest u wat u kunt verwachten rondom de financiële zaken binnen uw bedrijf.

Tarief vennootschapsbelasting verlaagd, maar minder dan verwacht

In de Wet Bedrijfsleven 2019 stond vermeld dat de tarieven voor vennootschapsbelasting in 2019 t/m 2021 zouden worden verlaagd:

Lastenverlichting middeninkomens

Er is een reële kans dat de vennootschapsbelasting minder omlaag zal gaan dan vermeld staat in de Wet Bedrijfsplan van 2019. De huidige coalitiepartijen hebben uitgesproken graag een lastenverlichting in te voeren voor middeninkomens. Bedrijven met een belastbaar inkomen van meer dan €200.000, zullen bijdragen aan deze lastenverlichting. Dit houdt in dat de tarieven er vanaf 2020 dus (mogelijk) als volgt uitzien:

Verlaging zelfstandigenaftrek

Een andere bron van inkomsten waarmee de coalitiepartijen tegemoet willen komen aan de lasten van middeninkomens, is het verlagen van de zelfstandigenaftrek. Dit jaar mogen zelfstandigen maximaal €7.280 aftrekken van hun winst, maar in de komende tien jaar zal dit geleidelijk worden verlaagd naar €5.000.

Niet alleen wil het kabinet hiermee de lasten voor de middeninkomens verlagen, het wil ook al een aantal jaren het aantal schijnzelfstandigen terugdringen. Daarnaast hoopt het kabinet dat ook de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen kleiner worden.

Nieuwe regeling voor zakelijk fietsen

Werknemers die een elektrische fiets leasen via hun werkgever, krijgen in deze nieuwe regeling een vaste bijtelling voor privégebruik van 7%. De werkgever en werknemer bepalen vervolgens onderling of de werknemer een deel van het leasebedrag moet meebetalen voor privégebruik.

Deze nieuwe regeling moet een flinke stimulans geven aan het gebruik e-bikes. Mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak ook vaak privé. Tot nu toe betalen werknemers belasting over die privékilometers. Voor een auto van de zaak is dat overzichtelijk, doordat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft.

Maar voor een fiets moeten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moeten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. Dat levert heel wat gereken en gedoe op. Met de nieuwe regeling moet privégebruik een stuk overzichtelijker worden.

Bijtelling elektrische lease-auto omhoog

De bijtelling voor elektrische lease-auto's gaat in 2020 van 4% naar 8%. Dit werd eerder dit jaar al aangekondigd in het Klimaatakkoord.

Leaserijders gaan 8% bijtelling betalen voor privégebruik van hun lease-auto. Dit geldt voor de eerste 45.000 euro cataloguswaarde. Is de auto duurder, dan bedraagt de bijtelling hierover vanaf 2020 22%.

Het kabinet Rutte 3 wil hiermee de run op elektrische auto's van rond de 40.000 euro stimuleren. Veel voorkomende modellen zijn de Kia e-Niro en de Tesla Model 3.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Als correctie op de Wet Werk en Zekerheid, een initiatief van voormalig minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Asscher, wil de huidig SZW-minister Wouter Koolmees de onvolkomenheden in de huidige wet aanpakken. Het belangrijkste doel van de nieuwe wet is om de kloof tussen vaste en flexibele contracten te verkleinen.

De wet maakt flexibel werk verhoudingsgewijs duurder en moet het voor werkgevers dan ook aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract aan te bieden. Ondanks de kritiek van onder andere vakbond FNV, zal de Wet intreden op 1 januari 2020. Hieronder vindt u de belangrijkste punten van de nieuwe wet:

  • De WW-premie voor werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst stijgt met 5 procent ten opzichte van werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst.
  • Bovenstaande stijging in WW-premie geldt niet voor jongeren onder de 21 jaar die minder dan 12 uur per week werken.
  • Voor kleine werkgevers vervalt de overbruggingsregeling waarbij zij een langere transitievergoeding konden betalen.
  • Werknemers krijgen vanaf 1 januari 2020 recht op een transitievergoeding
  • De ontslaggronden worden uitgebreid. De combinatiegrond maakt het voor werkgevers mogelijk om werknemers te ontslaan als er meerdere niet voldragen ontslaggronden spelen.
  • Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in loondienst zijn, met uitzondering van pensioen.

Bent u werkgever en heeft u werknemers in dienst zonder vast dienstverband? Meer informatie over de financiële gevolgen vindt u hier.

Informatiebijeenkomst WAB op 4 november
Op maandag 4 november organiseren VvAA, het KNGF en People & Payment een (gratis) informatieavond over de WAB. Werkgevers die lid zijn van het KNGF ontvangen hiervoor morgen een persoonlijke uitnodiging.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!