Places logo
Menu

Financiële experts geven gastlessen tijdens de Week van het geld

Financiële experts geven gastlessen tijdens de Week van het geld

Ieder jaar wordt in maart de Week van het geld georganiseerd. Dit jaar zal deze week plaatsvinden vanaf 12 maart tot 16 maart. Het is een nationale projectweek voor leerlingen van het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO. Gedurende deze week komen verschillende financiële professionals gastlessen en workshops verzorgen op scholen door heel Nederland. Het doel is om leerlingen op een leuke manier te leren omgaan met geld. Hierdoor wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid. Er wordt daarnaast ook aandacht gevraagd voor het belang van leren omgaan met geld in het schoolcurriculum.

Wijzer in geldzaken

De Week van het geld wordt georganiseerd door Wijzer in geldzaken. Dit is een initiatief van het ministerie van Financiën. Verschillende partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisatie bundelen hun krachten om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Volgens de organisatie bestaat verantwoord financieel gedrag uit drie dimensies: ten eerste management van geld. Ten tweede financieel plannen en ten derde bewuste beslissingen nemen ten aanzien van financiële producten. Wanneer mensen goede financiële vaardigheden bezitten zijn zij beter voorbereid op risico"s en het opvangen van tegenslagen. Bovendien draagt een verantwoord financieel gedrag bij aan financiële stabiliteit en economische groei.

Gastdocenten

Door leerlingen al vroeg te leren omgaan met geld worden zij goed voorbereid op verantwoordelijkheden die zij op een latere leeftijd gaan krijgen. Op aanvraag kunnen professionals uit de financiële wereld gastlessen en workshops komen verzorgen. Dit kunnen bijvoorbeeld medewerkers van banken, verzekeraars of kredietbanken zijn. In bijzondere gevallen wordt een gastles door een minister verzorgd. Vorig jaar heeft Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën ook een gastles gegeven tijdens De Week van het geld.

Lesmateriaal

De gastdocenten kunnen gebruik maken van verschillende lesmaterialen. Bij het ontwikkelen van het lesmateriaal is aansluiting gezocht met de kerndoelen van het "leren omgaan met geld". Er zijn verschillende thema"s die gastdocenten kunnen behandelen in hun les. Zo geeft de les "wereld van het geld" aandacht aan de waarde van geld en hoe je geld kan beheren. De les "sparen en vooruitkijken" geeft inzicht in hoe leerlingen het beste met geld kunnen omgaan, plannen met geld, sparen, lenen en verzekeren. De les "zelf geld verdienen" geeft aandacht aan de noodzaak van overzicht over geld. Vragen als hoeveel geld heb je, hoeveel geld kun je uitgeven en het kopen, verkopen en verdienen van geld komt hier aan bod.

Activiteiten

Naast de gastlessen zijn er nog meer activiteiten in de Week van het geld. Zo worden er verschillende voorstellingen gegeven. Deze voorstellingen geven aandacht aan zaken als schuldpreventie en armoede. Daarnaast is er ruimte voor jongeren om met elkaar te discussiëren over hun dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse jongeren weinig met andere jongeren willen praten over hun financiële situatie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!